3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Çocuk kazalarında ilk yardım

Çocukluk çağında geçirilen kazalarda ilk yardımın uzmanlar tarafından yapılması gerektiği bildirildi.


Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Güner Emel Yolsal Gümüş yaptığı açıklamada, kaza sırasında anne babanın sakin olması gerektiğini belirterek "Düşmelerde, özellikle kafa travması öncelikli olan düşmelerde, çocuğun bilinç durumu değerlendirilmeli, kusma olup olmadığı izlenmeli ve ilk 2 saat içinde çok telaş etmeden donanımlı bir hastaneye başvurulmalıdır. Kimyasal madde ve ilaç içilmesi durumunda ilk olarak evlerde kolay yerde bulunması gereken zehir danışma merkezlerinin numarası çevrilerek durum hakkında bilgi alışverişinde bulunulmalıdır.

Özellikle çocuğu kusturmaya çalışmadan ve birşeyler içirmeden önce bu bilgiye ulaşmak önemlidir. Yabancı cisim yutmalarında cisim ağızda yakındaysa hafif parmak hareketiyle çıkartılması denenebilir ancak burun, kulak gibi doğal açıklıklara yabancı cisim sokulmuşsa kurcalamadan ve cisimleri daha derine itmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Elektrik çarpmalarında ritim bozuklukları oluşabileceğinden hemen monitorize edilmesi gereken çocukları derhal bir hastaneye götürmekte fayda vardır.

Kimyasal olmayan su, çay yanıklarında yanan bölge hemen üzerindeki giysiler nazikçe çıkartılarak su altında tutulmalı ve üzerine temiz bir gazlı bez haricinde bir şey sürüp örtmeden hastaneye sınıflama ve müdahale için gidilmelidir. Kesici delici alet yaralanmalarında kanamanın şekli, yeri, derinliği iyice belirlenip yüzeysel kesilerde sadece pansuman yapılmalı, tetanos aşısı olan çocuklarda çok endişe edilmemelidir.

Derin kesilerde, kanama basit bastırma metodlarıyla durmuyorsa ve atardamar kanaması şeklinde nabızlara eşlik eder şekilde ve yoğun kanama varsa hastaneye gidilmelidir. Trafik kazalarında ne olursa olsun hastanın durumu stabil halde olsa bile hastaneye gidilmesi gereklidir" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 12:58:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?