3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Daha çok hayvansal gıdalar zehirliyor

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, gıda zehirlenmelerinin yüzde 90'ının hayvansal gıdalardan kaynaklandığını söyledi.

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte gıda zehirlenmelerinin insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu belirten Uzakgider, "Zehirlenme vakaları bireysel tüketimlere bağlı olabileceği gibi asıl büyük tehlike yaz tatili ile birlikte sayıları artan düğün, dernek gibi şölenlerde toplu tüketime bağlı oluşabilecek toplu gıda zehirlenmeleridir. Gıdaların üretiminden itibaren soframıza gelinceye kadar ki sürecin iyi kontrol edilmesi ve denetim altında tutulması gerekmektedir" dedi.

Özellikle çabuk bulaşan ve bozulma riski taşıyan hayvansal gıdalarda hijyen kurallarına ve soğuk zincire uyulması gerektiğini ifade eden Mehmet Ali Uzakgider, " Arzu edilmeyen ve hayati tehlike oluşturabilen zehirlenme vakalarından korunmak için yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır. Hayvansal gıdaları satın alırken mutlaka Veteriner Hekim kontrolünde olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Çiftlikten markete gelinceye kadar bu kontrolün sağlandığından emin olduğumuz yerler tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Havaların ısınmasıyla birlikte düğün sünnet gibi etkinliklerde artış yaşandığını hatırlatan Uzakgider, "Gıda güvenliğinin sağlanmasında öncelikli prensip, gıdaları hastalık yapan ve bozulmaya yol açan mikroorganizmaların bulaşmasını önlemektir. İkinci kademede, mikroorganizmaların çoğalıp toksin oluşturmalarını önlemek, üçüncü kademede, gıdalardaki mikroorganizmaları uygun yöntemlerle yok etmek veya zararsız hale getirmektir. Burada; kişisel temizliğin yanı sıra çalışılan ortam ve malzemelerin temizliği önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2010 Salı 16:47:04
Güncelleme :26 Mayıs 2010 Çarşamba 02:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?