3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

DEGİAD'dan 'kent kimliği'ne destek

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Güneş Özsoy, kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi kentlerin de misyon ve vizyonları olduğu gerçeğinden hareketle "Kent Kimliği"nin önemli olduğuna dikkat çekmek istediklerini bildirdi.

Kentlerin misyonlarını oluşturan değerlerin, geçmişleri, tarihleri, gelenekleri, görenekleri ışığında süzülerek oluşmuş ortak duygu ve düşünceler ve ortak idealler olduğunu kaydeden DEGİAD Başkanı Özsoy, "Buna göre kent yaşayanları da bu ortak ideallere ulaşılması hedefine hizmet edecek çalışmalar üretmelidirlir. Yani kentlerin vizyonlarını hemşehriler oluşturmalıdırlar. Hemşehriler gelecek kuşaklar için bu ödevle yükümlüdürler. Etkin ve güçlü bir hareketin, bireylerden ziyade örgütlenmiş toplum ile gerçekleşebileceği muhakkaktır. İyi organize olmuş, mümkün olduğunca geniş tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları (STK) vizyon oluşturmada en isabetli örgütlerdir. Butün bu hayati gerçekleri değerlendiren DEGİAD, Denizli için üretmek ve çalışmak amacından yola çıkarak, 'Denizli'nin Kent Kimliği' için faaliyet projeleri üretme çalışmalarına başlamıştır" dedi.

Bir şehrin yaşayanlarının - STK'ları, valiliği, belediyesi, meslek odaları, milletvekilleri - tek bir vücut halinde ve planlanmış bir ortak eylem çerçevesinde hareket etmesi ve "Kentin Vizyonu"nu tayin edip, "Kentin Stratejilerini" belirleyebilmeleri gerektiğini ifade eden Özsoy, "Özellikle STK'lar kamu ile iyi bir iletişim içinde demokratik bir katılımla daha aktif hale getirilmelidir. Bu bağlamda Denizli'de çeperleri içinde bir ateş topu gibi canlı ve üretken yaşadığımız halde bu denli büyük bir buluşma henüz oluşturabilmiş değildir. Kocaeli'nin, Bursa'nın, Malatya'nın, İzmir'in, Samsun'un birer "Kent Konseyi" oluşturduğunu, henüz bu konuda yasal düzenlemeler tamamlanmamış olduğu halde, konsey çalışmalarının gönüllülük esasına dayalı olarak sürdürüldüğünü, tümünde uzun ve önemli mesafeler kaydedildiğini ve kentlerin yararına kıymetli projeler üretildiğini araştırma çalışmalarımız sırasında öğrenmiş bulunmaktayız. Denizlimiz'de de gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuş 'Denizli Kalkınma Platformu - Denizli Kadın Platformu - Yerel Gündem 21' gibi birlikteliklerde, şehrimiz için cansiperane çalışmalar yapıldığı muhakkaktır. Ancak her bir kuruluş kendi gündemi doğrultusunda çalışmalar yapmakta ve bu kuruluşların birbiri ile irtibatlanması bulunmamaktadır. Oysa tek bir kurumsal bir çatı altında buluşarak tek vücut çalışabilseler mutlaka daha etkin bir baskı grubu olarak, daha hızlı sonuç alma şansı bulubileceklerdir" diye konuştu.

Yeni "Yerel Yönetimler Yasası"nın ilgili maddesinde anılan "Kent Konseyleri" ile ilgili yönetmelik taslağı üzerinde çalışmaların devam ettiğini bildiren Özsoy, "Muhakkak ki yönetmeliğin yayınlanması çok uzun zaman almayacaktır. Bu halde gücünü yasadan alan bir oluşumun hayata geçirilmesi de yakın zamanda olabilecektir. Bu sebeplerle Denizli'de ivedilikle bir çalışma başlatılmalı ve 'Kent Konseyleri'nin kurulumu öncesinde STK'larına eğitici çalışmalar verilmelidir. Nasıl daha etkin olunabilir, demokratikleşmede STK'ların rolü nedir-STK'ların mümkün olduğunca geniş bir tabana oturması için neler yapılmalı - kamu ile STK işbirliği en verimli nasıl sağlanabilir - hemşehrilik bilinci gibi konularda eğitici çalışmalara başlanmalıdır. İşte böylece şehre vizyon verecek STK'lanın bu konudaki bilinçlendirilmesi sağlanmış olabilecektir. DEGİAD, Denizli'nin en büyük iş dünyası STK'sı olarak bu konuda kendisini sorumlu hissetmiş ve bu konuda hazırlık aşamasındaki bir projeye ortak olarak katılmış bulunmaktadır. Bu çalışmalarda tüm STK'ları görmeyi umut etmektedir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 13:29:51
Güncelleme :28 Temmuz 2005 Perşembe 13:35:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?