2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Demir yollarında alt yapı eksikliği

Ulaştırma Memur-Sen Denizli Şube Başkanı Halil Işık, demir yollarında en büyük sorunun alt yapı eksikliği olduğunu söyledi. Halil Işık, Demiryolu Meslek Lisesi'nin tekrar açılmasını istedi. 

Yazılı bir açıklama yapan Ulaştırma Memur-Sen Denizli Şube Başkanı Halil Işık, bugüne kadar yaşanan tren kazalarında suçun kimde olduğu konusunda herkesin cevap aradığını belirterek, "Bu 3-5 yıllık sürecin sorunu değil. TCDD yıllık veya 15 yıllık bir kurum değildir ki bu 3-5 yıllık bir sorun olsun. TCDD, 150 yıllık bir ulu çınar. 150 yıllık bir çınar düşünün bakılmadığı, budanmadığı takdirde zamanla bir yerlerden çürümeye başlayacaktır. İşte sorun buradadır; yılların yorgunluğuna, ilgisizliğine dayanamayan demir yollarımız yavaş yavaş içten çürümeye başlamıştır" dedi. 

Türkiye'de son 50 yılda bir kilometre dahi yeni demir yolu yapılmadığını, mevcut hatların bile bakımını onarımını yapmakta zorlanır hale geldiklerini belirten Halil Işık, "Neden olarak da yatırımın yapılamaması, personel yetersizliği, alt yapı ve üst yapı malzeme eksikliği gösterildi. Sonuç olarak trenlerdeki sürat saatte 90 kilometreden 70 kilometreye, ondan 50 kilometreye, hatta 35 kilometreye düşürülmüştür. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde taşımacılığın büyük oranla tren yollarıyla yapıldığı ve tren
süratlerinin saatte 300-350 kilometreye ulaştığı göz önüne alındığında komik durumlara düştüğümüz ortadadır. Son 5 yılda demir yollarımıza bütçeden ayrılan pay son 50 yılda ayrılandan daha fazladır. Bunun sonucunda demir yollarında önemli gelişme ve yenilikler olmuştur" diye konuştu. Gerek hızlı tren projesinde kat edilen mesafe, gerek çeken ve çekilen araçların yenilenmesi ve revizyonunun önemli olaylar olduğunu anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her ne kadar bu şekilde gelişmeler olsa da, yapılan bu çalışmaların yeterli olmadığı aşikardır. En önemli sorun olarak karşımıza alt yapı sorunu çıkmaktadır. Avrupa standartlarında yapılacak bir yolun, kazaları önlemede ne kadar etkili olacağı kesindir. Tabii ki bu yollar yapılırken daha önce olduğu gibi makyaj değil, yeni yol yapılması gerekmektedir." 

Trenlerin Avrupa standartlarına getirilmesi, personel sayısı ve eğitim konularında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten Işık, ayrıca, demir yollarına güç katmış kalifiye eleman yetiştiren ve yanlış bir politika sonucu 1998 yılında kapatılan Demiryolu Meslek Lisesi'nin tekrar açılmasının faydalı olacağını söyledi. Denizli ve yöre halkını yakından ilgilendiren diğer önemli bir konununda, kazalar neticesinde TCDD hatlarında kapsamlı bir revizyon çalışması başlatılmış olması olduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu: "Bu bağlamda TCDD tarafından 3 Mart 2008 Pazartesi gününden itibaren yol çalışmaları bitinceye kadar bütün yolcu ve yük seferleri iptal edildiği bildirilmiştir. Umarız halkımızın bu mağduriyetleri en kısa zamanda bitecektir." 

Ulaştırma Memur-Sen Denizli Şube Başkanı Halil Işık, Kuzey Irak'ta kar kış demeden hain terörle kahramanca mücadele ederken şehit olan askerlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar dilediklerini belirterek, "TBMM'nin bu yöndeki iradesini, hükümetimizin kararlı tutumunu ve kahraman ordumuzun operasyonlarını sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 13:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?