2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Denizli, Ege'nin AKP'li tek ili

Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, ilin "bütünşehir" olarak seçime girmesi nedeniyle 13 belde ve 10 köyün de belediye başkanı oldu.

Denizli, Ege Bölgesi'nde AK Parti'nin elinde tutabildiği tek kent oldu. AK Partili başkanlar yönetimindeki Balıkesir, Manisa ve Uşak'ta belediyeler diğer partilere geçti. Merkeze bağlanan 13 belde ve 10 köy ile "bütünşehir" olarak ilk kez seçimlere girilen Denizli'de  AK Partili Nihat Zeybekci yeniden seçildi.

Zeybekci, Denizli'nin bütünşehir olmasıyla birlikte, Cankurtaran, Korucuk, Akkale, Bereketli, Gümüşler, Kayhan, Kınıklı, Servergazi, Üçler, Bağbaşı, Gökpınar, Göveçlik ve Hallaçlar beldesi ile 10 köyün de belediye başkanı olmaya hak kazandı.

13'TEN 8'E DÜŞTÜ
Denizli'de ilçelerde ise değişimler yaşandı. 2004 yerel seçimlerinde 13 belediyeye sahip AK Parti, 5 ilçede belediyeyi kaybetti. Buldan, Bozkurt ve Tavas ilçelerinde ise halk tercihini değiştirerek AK Parti'yi seçti. Denizli'de AK Parti 8 ilçe belediyesini yönetmeye hak kazandı. İktidar partisi, kendi yönetimindeki Acıpayam, Akköy, Babadağ, Baklan, Bekilli, Çivril ve Kale ilçesinde kaybederken, Tavas, Çardak, Çal, Buldan, Çameli, Beyağaç, Honaz ve Bozkurt olmak üzere toplam 8 ilçeyi aldı.

DSP SÜRPRİZİ
Denizli'de seçimin en ilginç sonuçlarından birisi Akköy ilçesinde yaşandı. Denizli tarihinde ilk kez bir ilçede DSP adayı kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre DSP adayı Abdullah Kılbıyık, ilçeyi AK Partili aday Osman Ubuz'dan devraldı. Sarayköy ilçesinde ise beklenen sonuç ortaya çıktı. Mevcut CHP'li Belediye Başkan adayı Orhan Karaköse, yine ipi göğüsleyerek ikinci dönem başkanlığa seçildi. Çivril ilçesinde CHP'li Hakkı Aslan, üçüncü kez belediye başkanı oldu. Daha önce iki dönem belediye başkanlığı yapan Aslan'a en büyük desteği CHP eski Genel Sekreteri ve Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Adnan Keskin verdi. Acıpayam ilçesinde üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Sefer Demir'i CHP'li Dr. Hulusi Şevkan devirdi. CHP ise Acıpayam, Bekilli, Çivril, Güney, Sarayköy ve Serinhisar İlçelerinde seçimi kazandı. MHP, Babadağ, Baklan ve Kale İlçesi olmak üzere 3 ilçenin yönetimini alırken, DSP Akköy İlçesinde seçimi göğüsledi.

KURAYLA SEÇİLDİ
Denizli'nin Tavas İlçesine bağlı Nikfer beldesindeki ilginç seçim tarihe geçti. Beldede AK Parti ve CHP adayının oylarının eşit çıkmasıyla birlikte başkan kurayla belirlendi. AK Parti'nin adayı Mustafa Davulcu ve CHP Ali Yarangül 900'er oyda kalırken, hakim gözetiminde yapılan kuradan CHP çıktı.

CHP ve MHP yükselişte
AK Parti İl Genel Meclisi'nde çoğunluğu kaybetti. Denizli Belediye Meclisi'nde ise çoğunluğu az bir farkla kazandı. 53 üyeli İl Genel Meclisi'nde 36 üyeliğe sahip olan AK Parti, bu seçimde büyük oranda düşüş yaşayarak 25 üyede kaldı. İl Genel Meclisi'nde üye sayısı bu dönem bir artarak 54'e yükselirken, CHP'de üye sayısını 11'den 16'ya, MHP 2'den 12'ye çıkardı. DP'nin İl Genel Meclisi üye sayısı ise 4'ten bire düştü. Denizli Belediye Meclisi'nde ise, AK Partili Nihat Zeybekci, çoğunluğu az farkla kazandı. 37 üyeli belediye meclisinde AK Parti 28 meclis üyesinden 19'a düştü. CHP ise belediye meclisinde 8 üyeden 11 üyeye çıktı. Mecliste üyesi bulunmayan MHP büyük bir çıkış yaparak meclise 7 üye sokmayı başardı. Daha önce bir üyesi olan DP ise belediye meclisine giremedi.

5 KADIN
Bu dönem 37 üyeli Denizli Belediye Meclisi'nde 5 kadın görev yapacak. CHP ve MHP mecliste birer kadın üyeyle temsil edilirken, AK Partinin üç kadın üyesi olacak. CHP'den Zülal Avcı, MHP'den Selma Erkan, AK Partiden ise Betül Kulaklı Ağanoğlu, Nilgün Gök ve engelli Gülsüm Daşçı Sağırdak meclisin kadın üyeleri olarak beş yıl görev yapacak.

DENİZLİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ
AK Parti: Osman Zolan, Sezai Günalp, Hikmet Eski, Betül Kulaklı Ağanoğlu, Şamil Çınar, Selim Özcan, Kamuran Taştan, Hasan Abuş, Turgay Besim, Tanju Beştaş, Mehmet Teke, Gülsüm Daşçı Sağırdak, Hüseyin Bağcı, Nihat Akın, Veysel Gühan.
AK Parti kontenjan üyeleri: Ali Değirmenci, Erdoğan Akman, Nilgün Gök, Hasan Türkmen
CHP: İsmail Akbay, Teoman Sancar, Zülal Avcı, Yaşar İnan, Kemal Dağ, Müjdat İlhan, Mümtaz Gür, Bekir Bezginer, Arif Balkanay, Gökhan Dikmen Erol Satır.
MHP: Mehmet Fevzi Yeniceri, Zekariye Öz, Metin Karakurt, Özcan Acar, Selma Erkan, İbrahim Acıkgöz, Raşit Özdemir

 

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 12:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?