2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Denizli, kahramanını andı

Milli Mücadelenin önemli isimlerinden Fahri Akçakoca anıldı.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Fahri Akçakoca'nın torunları Aysun Moralı ve Aynur Panayırcı ile davetlilerin katıldığı törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Fahri Akçakoca'nın hayatını anlatan slayt gösterisi sunuldu.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli'nin okul öncesi eğitimde hak etmediği yerde bulunduğunu söyleyerek, okul öncesi eğitime öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Vali Yavuz Erkmen, geçmişte yaşananların iyi öğrenilmesi ile yaşanan günlerin değerinin daha iyi bilineceğini belirterek, "Eğer biz geçmişimizi bilmezsek, bugünlere ne zorluklar içinde ulaştığımızın farkında olmazsak o zaman gelecekte başımıza neler geleceğinin bilincinde olmayız. Bunun için bizlere düşen görev başta milli mücadele, büyük önder Atatürk olmak üzere, milli mücadeleye hizmeti geçmiş büyüklerimizi her vesile ile hatırlamamız gerekiyor. Denizli tarihine malolmuş, önemli kişileri çok iyi öğrenip ve anlayıp onların bugünlere yansıyan hizmetlerini gelecekte ne beklentisi olduklarını bilmemiz gerekiyor" diye konuştu. Geleneksel hale getirilen anma törenini yapan okul idaresi ve Akçakoca Ailesi'ne teşekkür eden Vali Yavuz Erkmen, "Denizlilere düşen büyük görevler var. Bu tür etkinliklerle o kişilikleri çok iyi bir şekilde halka maletmemiz gerekiyor. Denizlili gençler Fahri Akçakoca'yı, Servergazi'yi, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin kim olduğunu bilmek zorundadırlar. Eğer biz bunları aşılayamıyorsak kendimizi de sorgulamamız lazım. Biz bugün burada hür olarak yaşıyorsak en başta büyük önder olmak üzere milli mücadede şehit düşen ve gazi olan kişiler sayesindedir. Tarihimize sahip çıkmalıyız ve yaşatmalıyız" dedi.


Konuşmaların ardından Vali Erkmen, Kültür Ödülü'nü İrfet Sevinç isimli öğretmene verirken, Denizli Turizm Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (DESAV) Başkanı Ziya Tıkıroğlu'na da katkılarından dolayı AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan tarafından plaket verildi.


Denizli'nin milli mücadele döneminde önde gelen isimlerden olan Fahri Akçakoca, 1893 yılında Denizli'de Değirmenönü Mahallesi'nde dünyaya geldi. Yedek subay olarak askerliğini yaptığı dönemde düşman tarafından esir alınarak Mısır'da esir kampında tutuldu. Mütareke döneminde yurda döndü. İstiklal Savaşı'nda istihbarat subayı olarak orduya tekrar döndü. İzmir'de Yunan birliklerinden istihbarat topladı. Yıllar süren savaşlar boyunca düşman birliklerine girerek casusluk yaptı. Cumhuriyetin ilanında büyük katkısı bulunan Akçakoca, 1953 yılında Denizli'de hayatını kaybetti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 13:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?