7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Denizli: İş adamları ve sanayiciler 'Teşvik Yasası'na tepkili...

 Yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar ihracat yapan Denizlili sanayiciler, Türkiye'de 36 ili kapsayan Sanayici ve İhracatçıyı Teşvik Yasası'ndan yararlanmak istiyor. Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yüksel, kentin 6 Şubat 2004 tarihinde çıkan yasa
Kapsamına alınmadığını belirterek, gayri safi milli hasılaya büyük katkısı olan Denizlili iş adamlarının buna tepki gösterdiğini söyledi.

Yasadan yararlanan Uşak ve Afyon'da iş adamlarının maliyetlerinin yüzde 35-36 düştüğünü ifade eden Yüksel, bu nedenle bölgede haksız rekabet oluştuğunu öne sürdü. Enerjinin daha ucuz olması, arsa temininde gelir vergisi, stopaj olmaması nedeniyle iş adamlarının Uşak ve Afyon'u ziyaret ettiğini; ancak yatırım yapmadığını kaydeden Yüksel, Denizli'nin ise ilave yatırımlar yapan bir bölge olduğunu söyledi. Denizli sanayicisi ve ihracatçısının yatırımlarını tamamladığını vurgulayan Yüksel, "Teşvik Yasası'ndan yararlanmayan tek il Denizli. Denizli sadece tekstil değil, mermer ve diğer yatırımlarda da var. Tarıma büyük önem veriliyor. Jeotermal kaynaklar var" şeklinde konuştu.


Denizli Basma ve Boya Sanayi (DEBA) Genel Müdürü Duru Güneri ise, merkez nüfusu 275 bin olan ve çevresiyle beraber 1 milyon kişinin yaşadığı kentte 1 milyar 250 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Teşvik Yasası'ndan yararlanmak istediklerini belirten Güneri,
"İhracatımız hem Avrupa hem de Amerika'ya devam ediyor. Bölgesel teşvikler konusu Denizli'yi biraz rahatsız etti. Çünkü Denizli'den 120 kilometre uzaklıktaki Afyon ve Uşak'ta iş adamının SSK priminin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Bu da haksız rekabeti ortaya çıkarıyor. Bugüne kadar bu konuda hiçbir şey yapmadık. Başbakanın yasadan yararlanan illerin sayısını artırma yönündeki değerlendirmesini bekliyoruz" diye konuştu.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 12:46:35
Güncelleme :21 Temmuz 2004 Çarşamba 14:32:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?