7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Denizli: Kekik Yağı tesisleri açıldı...

Vali Gazi Şimşek açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Biz tarımda katma değeri ortaya çıkardığımızda çiftçimizin hak ettiği gelire kavuşacağını söylüyoruz. Kekiğin tıbbi malzeme olarak algılanmasını istiyoruz. İl Özel İdaresi olarak alternatif ürünler öneriyoruz; tütünün yerine kekik. Çok küçük bütçelerle küçük işletmeler yapıyoruz. Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu temelini atıp rahatsızlandı, açması bize nasip oldu. Denizli'de tarıma verdiğimiz katkı bu sene 3.5 trilyonu geçecek" dedi.

Tarım Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek ise yaptığı konuşmada, "Yılda 30 adet proje uygularken, 300 adet uygulamaya başladık. Denizli'de başlatılan 3 proje için 3 trilyon lira gönderdik, 2 trilyon da genel yatırımlar için ayırdık. Elma paketleme, işletme sermayesi olarak ve diğer yatırımlar için 200 trilyona yakın Denizli'ye para ayırdık" diye konuştu.

Türkiye'nin tarım ürünlerine dayalı ihracatının 30 milyar doları bulduğunu belirten Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk de, "Tarımın sanayi ile entegrasyonuna şahit oluyoruz. Tarım ülkelerin olmazsa olmazıdır. ABD'de tarım ürünleri ihracatı 200 milyar doları bulmaktadır. Türkiye olarak 200 milyar dolar tarım ürünleri ihraç edebiliriz. Haziran ayında başlayan Tarım Bakanlığı'nın çiftçilere verdiği doğrudan gelir destekleme ikinci dilimi, Eylül ayının sonunda bitecek ve 282 trilyon prim ödemesi yapılacak. Mazot desteği ise 625 milyar dolar. Çiftçilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankaları'na olan borçları, devlet tarafından ödenecek. Tarım Üretme Çiftlikleri kiraya verilecek ve mera ıslah projeleri gerçekleştirilecek. Denizli kekik üretiminde Türkiye'de söz sahibi olacak" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Şimşek fabrikanın açılış kurdelesini keserek, fabrikayı hizmete açtı. Fabrikada yılda 600 ton kuru kekik, bin 200 kilogram gün kekik yağı ve günlük 4 ton kekik suyu, 30 kilogram kekik yağı üretileceği bildirildi.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2004 Pazartesi 11:21:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?