2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Denizli arama kurtarma Allaha emanet

Birinci derece deprem bölgesinde bulunan ve nüfusu 900 bini aşan Denizli’de, sadece 9 kişiden oluşan bir sivil savunma arama kurtarma ekibi bulunuyor. Olası bir deprem ya da afette acil müdahalede bulunması gereken ekibin, yeterli lojistik destek sağlayacak malzemesinin de olmadığı iddia edildi.


20 kişilik kadrosu gözükmesine karşın 9 kişinin yer aldığı ekibin elinde sadece bir kurtarma aracının bulunduğunu belirten Türk Büro- Sen Denizli Şubesi Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Ümit Şıracı, olası bir afette valilik dışında devreye girecek bir kriz merkezinin dahi bulunmadığına dikkat çekti. Arama kurtarma teknisyeni Şıracı, personel ve araçların yetersiz olduğunu vurgularken, “Biz arama kurtarma ekibi olarak büro teknisyenliğinin dışına çıkamıyoruz. Bizi hiç kimse bilmiyor. Ancak dolaylı yoldan yani jandarma, polis ve 112 acil devreye girerse olay yerine gidiyoruz. Aslında vatandaşların istediğinde arayabileceği bir 3 haneli telefon numaramızın olması gerekiyor” dedi.

Denizli’nin birinci derecede deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Şıracı şunları söyledi:  “Olası bir afete karşı alınan önlemler yetersiz. 20 kişilik Sivil Savunma Arama Kurtarma Ekibi kadrosu bulunuyor ama sadece 9 kişi görev yapıyor. Onlar da, Sivil Savunma Müdürlüğü’ndeki bir odada büro teknisyenliğinin ötesine geçemiyor. Oysa ekiplerin eğitim ve spor yapmaları gerekiyor. 24 saat göreve hazır ve dinç olmalılar. Ama büro memurluğundan başka bir şey yapmıyoruz. Biz arazide çalışan teknisyenleriz, sadece deprem olduğunda hatırlanıyoruz. Oysa bizim görev alanımız boğulmalardan çığ düşmelerine, trafik kazalarına kadar oldukça geniş. Ama sokaktaki vatandaş bizi bilmez, aramaz. Kurum ve kuruluşlar başı sıkıştığında ararlar. Ancak, o zaman hatırlanıyoruz. 3 rakamlı kolay ulaşılabilecek bir telefonumuz bile yok. Ama diğer tüm acil kurumların numarası var.”


MALZEME SIKINTISI DA VAR


Ümit Şıracı, malzeme açısından da sıkıntıları bulunduğunu belirtirken, şöyle devam etti:  “Ekibin görev yaptığında kullanacağı çadır ve karavan gibi malzemeler yok. Bu konuda müdürlüğe ihtiyaç listesi adı altında bir rapor hazırlayıp verdik. Bizler acil durumlara karşı, malzemesinden aracına kadar 24 saat hazır beklemeliyiz. İtfaiyenin de arama ve kurtarma birimi yok. Bu konuda tecrübeli elaman sıkıntısı var. Biz, itfaiye ve 112 gibi gibi acil durumlarda görev yapan birimlerle omuz omuza çalışmalıyız. Buldan’da bir olay oldu ekip oraya gitti. Ama bu sırada başka bir yerdeki olaya gidemiyoruz. Aynı anda farklı yerlerde meydana gelebilecek acil bir durumda, Denizli çok zor durumda kalacaktır. Tek araç ile nereye yetişeceksin? Ayrıca 1 adet de lojistik destek verecek kamyon var ama o da yeterli değil. Yine, ilimizde valilik dışında bir kriz merkezimiz yok. Bu da büyük bir eksiklik. Bizlere atıl vaziyette duruyormuşuz gibi davranılıyor. Biz ise, daha iyi çalışabilmek için bu tür sıkıntılardan kurtulmak istiyoruz.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 12:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet türkyılmaz IP: 88.251.154.xxx Tarih : 6.10.2008 15:26:06

Sivil savunmanın kaderi bu teknisyenler yırtınıyor çalışmak için ama yukardakiler duyarsız