2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Denizli bilimsel tarıma geçiyor

Denizli Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve İl Tarım Müdürlüğü İşbirliğinde yürütülen ‘Denizli İli Topraklarının Detaylı Temel Toprak Etüt ve Potansiyel Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması Projesi’nin birinci kısmı olan Baklan Ovası çalışmaları tamamlandı.

Baklan Ovası'nın toprak haritasının tamamlanması nedeniyle bölgelere uygun arazi kullanım türlerinin ve bitki deseninin saptanması, sulamaya uygunlukları ile toprak yönetim şekillerinin belirlenmesine olanak sağlayan detaylı toprak etütleri de yapıldı.
Türkiye'de ilk kez Denizli'de uygulanan toprak haritalama ve arazi kullanım planlaması çalışmaları Denizli Valiliği ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü arasında hazırlanan protokol doğrultusunda devam ediyor. Protokol kapsamında Denizli'nin tarım topraklarının haritalanması işlemlerinin 4 aşamada yapılması planlandı. Bu kapsamda çalışmanın birinci aşamasında Baklan, Çal, Çivril tarım arazilerinin yer aldığı Baklan Ovası (Yukarı Menderes Havzası) tarım arazilerinin Toprak Etüt Haritalama ve Arazi Kullanım Planlaması işlemleri bitirildi.

Baklan Ovası'nın toprak haritası Vali Yavuz Erkmen'in başkanlığında dün yapılan toplantıda değerlendirildi. Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Aslan, Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Prof.Dr. Gönül Aydın katıldı.

İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever ülkemizde ilk kez, il genelinde bir toprak haritası ve arazi kullanım planının çıkarıldığını söyleyerek, “Hayata geçirilecek bu proje ile il genelinde havzalar bazında toprak yapısına uygun ekonomik öneme sahip bitki desenleri seçilerek tarım arazilerinin en uygun biçimde kullanımı sağlanacaktır. Ayrıca yapılan çalışmalardan elde edilen bulguların üretici ve yetiştiricilerle paylaşılması sonucunda uygulanacak sulama ve gübreleme yöntemleri ile verim ve kalitede de büyük artışlar sağlanacak” dedi.

Prof. Dr. Gönül Aydın ise, eski göl tabanı üzerinde oluşan Baklan Ovası topraklarının, oldukça değişken bir yapı arz ettiğini, farklı fizyografik üniteler üzerinde 58 toprak serisi belirlendiğini ve havza için 36 arazi kullanım türü seçilerek, seri bazında uygunluklarının tespit edildiğini kaydetti, “Toprak haritasının çıkarılmasıyla amaç dışı arazi kullanımı önlenerek arazinin etkin ve ekonomik kullanımı sağlanacak. Tarım alanlarında oluşabilecek sorunlar önceden tahmini yapılacak. Toprak yapısına göre havza bazında pazar değeri olan ekonomik ürün desenleri belirlenecek. Oluşturulan ürün desenine uygun makro ve mikro ölçekli tarımsal sanayi tesislerinin planlanması yapılacak. Üretici ve yetiştiricilerin birim alandan üstün kalitede, rekabet gücü olan, yüksek verimde ürünler elde etmeleri ve üretim maliyetlerini asgariye çekerek üreticilerin gelir ve refah seviyelerinin yükseltilmesi sağlanacak” diye konuştu.

Vali Yavuz Erkmen, Denizli tarımı için çok önemli olan toprak haritası çalışmalarının 2010 yılında tamamlanacağını belirterek, “Baklan Ovası sonuçlarının sahada uygulanması için tarım il ve ilçe müdürlükleri, tüm tarım sektörü temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluşlarının işbirliğinde yoğun bir çalışma yürütecek” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 15:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?