6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Denizli Hierapolis Antik Kenti’nde kazılar tamamlandı

Kazı çalışmalarına başkanlık eden Ord. Prof. Dr. Françesco D’Andria, Hierapolis’te düzenlediği toplantı ile bu yılki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kazı çalışmalarının 2004 yılı programında, İtalya’daki Lecce, Torino Teknik, Milano Katolik, Venedik, Roma, Napoli ve Messina üniversiteleri ile Türkiye’den İstanbul, Ege ve Adnan Menderes üniversitelerinden 80 doçent, arkeolog, teknik personel ve bölgeden 100 dolayında işçinin katıldığını belirtti. Bu yılki çalışmalarda oldukça ilginç ve muhteşem denilebilecek buluntular ortaya çıkardıklarını anlatan D’Andria, çalışmaların Apollon Tapınağı, Nekropol, Antik Tiyatro ve St. Philip Martyriumu’nda gerçekleştiğini, geçen yıl ortaya çıkarılan Tritonlu Çeşme’de ise restorasyon çalışması yapıldığını ve çalışmalarda GPS denilen topografik yöntemle şehir planını tespit ettiklerini söyledi. D’Andria, Eros Lisippus’a ait mermerden yapılmış heykel bulunduğunu ve bunun da Hierapolis’ten gelen ilk sanatsal eser olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Aynı zamanda Afrodite’e ait mermerden bir heykel bulundu. Kadın heykeli olan bu eserin hatları ve özelliklerinden M.S. 2. yüzyılda yapılmış Hellenistik döneme ait olduğunu tespit ettik. Ayrıca, Apollon kutsal alanına ait kehanet yazıtı ve Apollon heykelinin kopyası yapıldı. Bu kopyalar kutsal alandaki yerlerine konulacak."

D’Andria, Venedik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anna Paola Zaccaria başkanlığındaki ekibin yaptığı kazılarda, muhteşem olarak nitelendirdiği Apollon Tapınağı’nın 104 nolu adasında ’’İon başlıklı ev’’in ortaya çıkarıldığını kaydetti. Bu evde, kırmızı boya üzerine dualar yazıldığını, muhtemelen odanın dua odası olarak kullanıldığını ifade eden D’Andria, "M.S. 6. yüzyıla ait bu odada, çıkan yazıları Napoli’ye gönderdik. Burada İncik İncil Geliştirme Merkezi’nde inceleme yapıldı. Sonucunda ise bu evde yaşayan ailenin Hz. Süleyman’a yazılmış ve Tanrı’dan af dileme, tövbe etme özelliğinde olduğunu belirledik. Bu yazıtla birlikte Frigya Bölgesi’ndeki tarihsel teknolojik bilgilenmenin artacağını düşünüyorum" dedi. D’Andria, ayrıca, Aziz Philip ve Apollon Kutsal alanıda çalışmalar yaptıklarını anlatarak, tarihe ışık tutmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 11:53:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?