7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Denizli İhracat rakkamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Kayıt dışı hiçbir şey tüketmeyeceğiz. Kayıt altında, yasal zeminde son noktaya kadar çalışacağız" dedi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladığı, Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Oğuz Satıcı, "Haziran ayı ihracat rakamlarıyla, 2004 yılı sonu itibariyle hedeflenen 60 milyar dolarlık rakam artık gerçekleşti" dedi. Doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zam ile ilgili soruları yanıtlayan Satıcı, "Bu sadece doğalgaz ve akaryakıtta değil, asgari ücrette de yüzde 5'lik bir zamla karşı karşıya kaldık. Bu gelişmeler Türk üreticisinin rekabetçiliğini, üretim açısından azaltmaktadır. Bunu yıllardır konuşuyoruz. Ama sesimize kulak veren yok. Biz de bundan sonra bu sorun ve sıkıntıların üstesinden ekonomiyi büyüterek, kayıt altındaki ekonomiyi genişleterek geleceğiz. Tüm vatandaşlara görev düşüyor. Kayıt dışı hiçbir şey tüketmeyeceğiz. Kayıt altında, yasal zeminde çalışan firmalar olarak çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.Gazetecilerin, "Reel sektörde ticari kredilerdeki hayal kırıklığı" sözlerini hatırlatması üzerine Satıcı, "Bugün otomotiv sektöründe bir araba almak isteyen kişi, tüketici kredisiyle ilgili işlemlerini bir günde halledebiliyor. Ama ekonomiye katkı verecek, üretimi arttıracak istihdamı sağlayacak bir makine alımı söz konusu olduğunda, önümüze birçok bürokratik engel sıralanıyor. Makineyi aylarca alamıyorsunuz. Biz otomobil sektöründeki bu ticarete bir şey demiyoruz. Keşke 70 milyon tüketici kredisiyle otomobil alınabilse ve lüks arabalar kullanılabilse. Şu andaki bu sistem Türkiye şartlarıyla örtüşmüyor. Bu sistemin şartlara göre düzenlenmesi gerek. Dolayısıyla topluca bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Türkiye'nin ekonomik veya etnik bir sorunu yok. Kültürel ve psikolojik bir sorunu var" dedi.
Satıcı, yeni oluşturulan Bankacılık Yasası ile ilgili soruları da yanıtlayarak, "Bu kanun ısmarlamadır. Gelişmiş ülkeler standardına göre yapılan bu kanunla, sorunları çözümde zorlanırız. Yasayı iyi değerlendiren bankacılar, herhalde geleceğe yönelik bir projeksiyon yapmamışlar ya da Türkiye'deki üretici ve sanayicilerle çalışmayacaklar" diye konuştu.
Konuşmasının sonunda Oğuz Satıcı, "Artık reel sektör veya üretim kesiminin 'nasıl para kazanacağız' üzerine esas yapması gerekiyor. O zaman bu yaptığımız tartışmalar ortadan kalkacaktır" açıklamalarında bulundu.
iha-denizli
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2004 Perşembe 15:18:52
Güncelleme :2 Temmuz 2004 Cuma 11:38:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?