2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Denizli'de Çanakkale çadırı kuruldu

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma etkinlikleri çerçevesinde Denizli'nin Yenişehir Mahallesi'nde Çanakkale Çadırı kuruldu. 

Avrupa Birliği'nin desteklediği, Denizli Ticaret Odası'nın sponsor olduğu, Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin düzenlediği "İnsanlığın Savaşı Yendiği Yer; Çanakkale Savaş Alanları Projesi" kapsamında Yenişehir Mahallesi'nde kurulan Çanakkale Çadırı törenle açıldı. Törene Denizli Valisi Hasan Canpolat, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz, sivil toplum örgütleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği (DEGDER) Başkanı Selahattin Şahin, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci birer konuşma yaptılar. 

Denizli Valisi Hasan Canpolat, Türk Milleti'nin mayasında bulunan, bu topraklarda yerleşmesi ve kök salmasında en büyük etkenlerden birisinin şahadet mertebesine erişme duygusu olduğunu söyledi. Şehitler Haftası vesilesiyle Türkiye'nin dört bir tarafında Türk Milleti'nin bu güzel hasletini ön plana çıkarma yolunda program yapıldığını belirten Vali Canpolat, "Denizli'de de geçen yıllara göre çok daha farklı, çok daha güzel programlar hazırlandı. Bunlardan biri DEGDER ve DTO'nun birlikte düzenlediği Çanakkale Çadırı'dır. Burayı gezerken çok duygulandık. Çanakkale ve şahadeti hepimiz içimizde hissettik" dedi. 

Çanakkale'nin Türk Milleti'nin tarihinde bir şeref sayfası olduğunu anlatan Canpolat, şöyle konuştu: "Orada bütün dünya Türk Milleti'nin vatanına sahip çıkma azmini gördü. Valilik olarak vatanımızı korumak noktasında hayatlarını veren şehitlerimizin yakınlarına yönelik bir çalışma başlattık. Şehit ailelerimizin ihtiyaçlarını tek tek belirleyerek ihtiyaçlarını gidermek, manevi anlamda onlara destek olmak ve hepimizin onların evladı olduğunu onlara bildirmek için kapsamlı bir çalışma başlattık. Onlar bizim baş tacımız ve biz onların evlatlarıyız. Bu arada Denizli'nin şehitler albümünü çıkarma çalışmamız var. Denizli sadece Çanakkale'de 2 bin 195 şehit verdi. Bu, vatanın korunmasına Denizli'nin ne kadar destek verdiğinin bir göstergesidir. Gençlerimiz ve çocuklarımız bu vatanın korunması için ne çetin mücadeleler verildiğini ve ne canlar feda edildiğini çok iyi anlamalılar." 

Konuşmaların ardından, Koca Seyit'in kahramanlık gösterisi sunuldu. Bütün arkadaşları şehit olduğu için yüzlerce kilo ağırlığındaki top mermisini tek başına topa yerleştirerek İngiliz zırhlısını batıran Koca Seyit'in savaş alanındaki kahramanlığı temsili olarak canlandırıldı. Ayrıca Çanakkale Çadırı'nda sergilenen o zamana ait, eşyaları da inceleyen ve temsili şehitliği ziyaret eden protokol üyeleri duygulu anlar yaşadı. Çadırdaki incelemelerin ardından dışarıda kurulan kıl çadıra geçen protokol üyeleri, yokluk içerisinde mücadele eden Çanakkale şehitlerinin o günkü yemekleri olan yağlı buğday çorbası ve şekersiz hoşaf içtiler. Törende Liselerarası Resim Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere Vali Hasan Canpolat tarafından ödül verildi. 

Çanakkale Savaşı ile ilgili dökümanlar ve kullanılan savaş malzemelerinin sergilendiği siperleriyle, toplarıyla, şehitlikleriyle savaşta yaşananların öykülendiği çadır bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 11:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?