6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Denizli'de gün ışığına çıkan eserler tarihe ışık tutuyor...

Ege Bölgesi’nin en önemli antik kentlerinden biri olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından 2 yıldır kazı çalışmaları sürdürülen antik Laodikeia Kenti’nde gün yüzüne çıkarılan her parça tarihe ışık tutuyor.

PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Şimşek’in başkanlığında, 35 kişiden oluşan uzman ve öğrencilerin yanı sıra 60 işçinin çalıştığı Laodikeia Kenti kazı çalışmalarında şu ana kadar Hamam-Bazilika, Suriye Caddesi, Septimius Severus Anıtsal Çeşmesi, Batı Tiyatrosu, İmparatorluk Kutsal Alanı’nda önemli eserler gün yüzüne çıkarıldı.


Kazı ekibi, aşırı sıcağa rağmen antik kentin ortaya çıkarılması için 5 ayrı noktada çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık bir hafta önce bölgeye gelen vinç sayesinde çalışmaların hızlandığını belirten PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, antik Laodikeia Kenti’nin çok önemli bir yerleşim birimi olduğunu belirterek, "10 yıllık projenin ikinci yılındayız. Kentin tamamının gün yüzüne çıkması tahminimizce bin yılı bulacak. Biz bin yıllık çalışmanın ikinci yılındayız" dedi.

Antik Laodikeia Kenti’nin o dönemin çok önemli bir kenti olduğunu kaydeden Büyükkolancı, "Laodikeia Kenti çok büyük ve önemli bir kent. Laodikeia Kenti o dönemde ticaret, nüfus ve sanat bakımından büyük bir kent özelliğini taşıyor. Denizli bugün bölgenin nasıl önemli bir kenti ise, Laodikeia Kenti de o dönemin en önemli kenti" diye konuştu.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2004 Cuma 14:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?