7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Denizli'deki barajlarda su kalmadı

Devlet Su İşleri (DSİ) 21'inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, tarım alanlarını sulama sezonunun bitmesiyle birlikte barajlardaki suların da bittiğini söyledi. İndap, “Sulama sezonu başladığında 2 milyar metreküp kapasitesi bulunan barajlarımızda 550 milyon metreküp suyumuz vardı. Işıklı ve Gökpınar'da az da olsa su var ve idareli şekilde dağıtmaya çalışıyoruz. Su eksikliği yüzünden Adıgüzeller Barajı'nda elektrik üretimi bile yapılamadı” dedi.

Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapılan Denizli İl Koordinasyon Toplantısı'na kuraklık damgasını vurdu. Toplantıya katılan kaymakamlar ve belediye başkanları, DSİ 21'inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap'ı soru yağmuruna tuttu. İndap, suyu adaletli bir şekilde dağıttıklarını belirterek, “Elimizden gelen bu” demekle yetindi. Bölge Müdürlüğü'nün kurulduğu 1976 yılından bu yana en kurak sezon olan 1994 yılında bile barajların yüzde 22 dolu olduğunu söyleyen İndap, “1976'dan beri böyle kuraklık yaşanmadı. İnşallah böyle devam etmez. Suyun tasarruflu kullanılması için gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Yeni hükümetin kurulmasıyla, suyun tek elden yönetilmesi için Su Bakanlığı kurulması gibi projeler gündeme gelebilir” diye konuştu.

Adıgüzeller Barajı'nda sulama sezonu bitmeden susuzluk yüzünden kapakları kapatmak zorunda kaldıklarını söyleyen Bölge Müdürü İndap, “Sulama sezonu başladığında 2 milyar metreküp kapasitesi bulunan barajlarımızda 550 milyon metreküp suyumuz vardı. Elimizden geldiği kadar suyu adaletli bir şekilde dağıtmaya çalıştık. Işıklı ve Gökpınar'da az da olsa su var ve idareli şekilde dağıtmaya çalışıyoruz.

Kuraklıktan bu yıl çok ders aldık. Su eksikliği yüzünden Adıgüzeller Barajı'nda elektrik üretimi bile yapılamadı” dedi. İndap, Büyük Menderes üzerinde kurulan Cindere Barajı'nın yüzde 90 oranında tamamlandığını, yıl sonunda barajda su tutulmaya başlanacağını belirtti.

Toplantıya başkanlık yapan Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Denizli'de yatırım programında yer alan 977 projeden 264'ü bitirilirken, 195'ine de çeşitli nedenlerle başlanamadığını söyledi. 30 Haziran itibariyle 137 milyon 85 bin YTL'lik yatırım yapıldığını bildiren Yayman, “2007 yatırım programında yer alan 977 projenin toplam tutarı 1 milyar 401 milyon YTL. Bu yıl için 362.9 milyon YTL ödenek ayrıldı. 977 projeden 264'ü bitirilmiş, 461'i devam etiyor ve 57 proje ihale aşamasında. 195 projeye ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamadı” dedi. Yılın ilk yarısında nakdi ve fiziki gerçekleşmelerin düşük kaldığını kaydeden Yayman, en fazla ödeneği 42.5 milyon YTL ile DSİ'nin, ikinci sırayı 30.9 milyon YTL ile İller Bankası'nın, üçüncü sırayı 26.9 milyon YTL ile Pamukkale Üniversitesi'nin aldığını vurguladı.
DHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2007 Çarşamba 15:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?