3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Denizli'den Rusya'ya direkt ihracat

Denizli, Rusya Federasyonu’na direkt tarım ürünü ihracatı yapabilen illerin arasına girdi.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte, ihracat yapan tarım üreticilerinin özellikle Rusya Federasyonuna ihraç edilen yaş sebze ve meyveler için direkt çıkış kapısı olmasını sağlayan Denizli İl Kontrol Laboratuvarı’nda incelemelerde bulunan Denizli Valisi Yavuz Erkmen, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Vali Yavuz Erkmen, Denizli’de ihracat potansiyeli yüksek olan birçok ürün yetiştirilmekle birlikte, son yıllarda özellikle yaş meyve ve sebze üretiminde büyük artışlar kaydedildiğini söyledi.

Denizli’nin, Rusya Federasyonu dışındaki tüm ülkelere bitkisel ürün ihracatında Bitki Sağlık Sertifikası ve Gıda Sağlık Sertifikası düzenlemede tam yetkili olduğunu ancak, Rusya Federasyonu’na yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında Geçici Bitki Sağlık Sertifikası düzenleme yetkisi bulunmadığından ihracatçıların ürünlerin çıkışını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ihracat kapısı olarak yetkilendirilen 10 ilden birinden ihracatlarını gerçekleştirdiğini belirten Vali Erkmen,

“İhracat işlemlerinde yaşanan zaman kaybı ve benzeri zorluklar nedeniyle Rusya’ya yaş sebze ve meyve gönderen ihracatçılar, Denizli’den ürün almada pek istekli davranmamakta, bunun sonucunda da üreticiler mahsullerini zaman zaman değeri pahasına satamamaktan ekonomik kayba uğramaktaydılar. Valiliğimiz İl Özel İdaresi bütçesinden tahsis edilen 478 bin TL ödenek ile İl Kontrol Laboratuvarı’na pestisit kalıntı analizlerinde kullanılmak üzere LC/MS/MS cihazı alımı gerçekleştirdi. Ayrıca aynı ürünlerde ağır metal analizlerinin yapılabilmesi için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı genel bütçesinden sağlanan 136 bin 290 TL ödenek ile ICP-OES cihazı satın alındı. İl Kontrol Laboratuvarı’na bu cihazların da kazandırılmasıyla Denizli ve bölgemiz üreticileri ile ihracatçılarımız için gerekli olan laboratuvarımız tam donanımlı hale getirildi” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, Denizli Valiliği’nin yaptığı başvuruyu olumlu bulması ile, ihracat yetkisi olan 10 ile ilave olarak Denizli İl Tarım Müdürlüğü ve dolayısıyla Gümrük Müdürlüğü’nü Rusya Federasyonu’na yaş sebze ve meyve ihracatında da yetkilendirdiğini ifade eden Vali Erkmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Denizli milletvekillerine teşekkür etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 11:13:24
Güncelleme :2 Temmuz 2009 Perşembe 11:28:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?