6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

Denizlili mucitten elektrikli buhar kazanı

Denizli’de elektrik teknikeri olarak çalışan Nihat Teke, yaklaşık 80 bin lira maliyetle 270 derecede 3 litre suyu buharlaştırabilen elektrikli buhar kazanı icat etti. Nihat Teke, ürettiği buhar kazanı sayesinde başta hava kirliliği olmak üzere birçok olumsuzluğun giderilebileceğini belirterek, "İcat ettiğim makine özellikle konfeksiyon sektöründe ütü yapımında kullanılan buhar kazanı. İcat ettiğim makinenin bazı düzeneklerinin değiştirilmesi halinde, kalorifer kazanları, kuru ısıtma düzeni, statik boya ve ekmek fırınları, seralar ve geniş alan ısıtma düzenleri, tekstilde haşıl sektöründe, araç lastik kaplama sektöründe kullanılabilir. Yani ısıtma ve kurutma konusunda her türlü sektöre hitap edebilecek bir makinedir" dedi.

Isıtma ve kurutma üretiminde genellikle fuel-oil ve kömürün kullanıldığını, bunların hava kirliliği ve ekonomik olmaması gibi birçok dezavantajı olduğunu ifade eden Teke, "Fuel-oil veya kömürle elde edilen buharı, icat ettiğim makineyle yüzde 30 - 60 arasında bir tasarrufla elde etmemiz mümkün. Bu yüzden hem ekonomik, hem de zaman açısından büyük avantajlar sağlanabilir" diye konuştu.

İşyerinde icat ettiği makineyi ülke yararına kullanmak istediğini, ancak icadının yeterli ilgiyi görmediğini belirten Nihat Teke, "Ne yazık ki, bu icadım kimsenin ilgisini çekmedi. Kendilerine büyük kolaylıklar ve ekonomik gelir getirecek bu çalışmamın boşa gitmesini istemiyorum. Çok büyük emekler ve mali giderlerin yapıldığı bu çalışma evlerin ısıtılmasından, tüm sektörlere kadar rahatlıkla kullanılabilecek bir üretimdir" şeklinde konuştu.

Üretilen buhar kazanlarının kapasitelerinin büyütülebileceğini de kaydeden Nihat Teke, kalorifer, buhar ve kuru ısıtma düzeninden istenilen verimin sağlanabileceğini söyledi.

iha-denizli
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 12:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hazal akdoğan IP: 85.110.174.xxx Tarih : 13.04.2008 12:12:08

bence çok güzel ve yararlı bir icat ama neden beğenmemişler onu anlamadım