5
Mayıs
2024
Pazar
DENİZLİ

Denizli'nin teknopark hayali gerçek oluyor

DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından 6 yıldan bu yana sürdürülen teknopark kurma çalışmalarında imza aşamasına gelindi. Üniversite ve sanayici işbirliği ile kurulacak teknoparkın tanıtım toplantısı PAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Vali Hasan Canpolat, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş ve işadamları ile öğretim üyeleri katıldı. Rektör Prof. Dr. Kazdağlı, teknoparkların bazı illerde ‘Her yerde var bizde de olsun’ anlayışıyla kurulduğunu, Denizli'de ise şehrin kamu ve sivil toplum örgütleriyle sahiplenilerek kurulacağını söyledi. Kazdağlı, “Teknopark için üniversitemizin en kıymetli yerinde 55 dönümlük bir araziyi ayırdık” dedi.

Türkiye'de son yıllarda bilim ve teknolojiye çok önem verildiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Kazdağlı “Biz zamanlar proje var, para yoktu. Şimdi para var, harcayacak yeterli proje yok. Bunun alt yapısını hazırlamamız lazım” dedi. Kazdağlı, fizibilite çalışmalarının tamamlandığını, bu ay içinde başvurunun yapılacağını belirterek “Bakanlar Kurulu'ndan onay çıkacağına kesin gözüyle bakıyoruz” dedi.
PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Gündüç, üniversitelerin sanayiden kopuk yaşadığını, bunu çözmenin bir yolunun da teknoparklar olduğunu belirtti.

Sanayi Odası Başkanı Keçeci teknolojideki gelişim ve değişimin fark edilmemesi halinde fakirliğe mahkum olunduğunu vurguladı. Başkan Kececi, “Teknolojiye önem vermezsek dünyada hala büyük bedeller ödeyerek teknoloji satın almak zorunda kalırız. Yıllar önce olduğu gibi bir gemi fındık gönderip iki motor getirmeye mahkumuz. Biz de en az batı ülkelerinin insanları kadar zekiyiz. Bunu yapmanın yolu da AR-GE'dir” dedi.

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel, oda olarak teknopark kararının bir an önce çıkmasını beklediklerini açıklarken, Vali Hasan Canpolat ise, teknoparka valilik olarak her türlü desteğin verileceğini açıkladı. Vali Canpolat, “Batının üstünlüğü teknolojik üstünlüktür.

19'uncu yüzyıldan sonra teknolojideki üstünlüğünden sonra diğer alanlarda da öyle görünmüştür. Oysa daha önceleri böyle bir üstünlükten söz edilemez. Bu nedenle gelişme ve ilerlemenin olabilmesi için teknoparklar çok önemli” diye konuştu.

TEKNOPARK NEDİR?

Birden fazla üniversite veya diğer yüksek öğretim kurumu ve araştırma merkezleri ile resmi veya faaliyet bazında ilişkili, bünyesinde bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı sanayi firmalarının kurulup gelişmesini teşvik etmek üzere tasarlanmış, içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi ve iş idaresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı bir teşebbüsse teknopark deniyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 11:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?