7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Deprem Bilim Okulu açılıyor

PAÜ DEPREM BİLİM OKULU AÇIYOR

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile Deprem Bilim Okulu açıyor.

PAÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Salih Yılmaz, deprem konusunun farklı branşlarda profesyonelleri ilgilendirdiğini, deprem öncesindeki hazırlık süreci ve deprem sonrasında aynı dilin konuşulabilmesi için böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Üniversitelerde her bölümün kendi dersini anlattığını, ancak uygulamaya gelince herkesin birbirinin dilini anlamadığını belirten Yrd.Doç.Dr.Yılmaz, "Deprem açısından en önemli meslek dalları inşaat, jeoloji, jeofizik mühendislikleri ve mimarlık olarak görülüyor. Bunların yanı sıra sosyoloji, psikoloji ve kamu yönetimi gibi branşlarla eğitimcilerin bilgilenmeleri büyük önem taşıyor. Biz farklı mesleklerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

Depreme dayanıklı yapı tasarımının artık iyi bilinen bir konu olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr.Yılmaz, yapıların depremde yıkılmasının temelinde eğitim sorunu olduğunu söyledi. "Teknik eleman, idareci ve halkın bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi pek çok problemin çözümü için önemli bir anahtardır" diyen Yrd.Doç.Dr. Yılmaz, Deprem Bilim Okulu ile sosyal bilimcilere de deprem ve deprem mühendisliği konularında temel kavramların verilmesi ve teknik personel ile disiplinli şekilde çalışabilmelerinin sağlanacağını belirtti.

Yrd.Doç.Dr. Yılmaz, "Deprem denildiğinde ilk önce aklımıza deprem sırasında veya sonrasında yapılması gereken işler gelir. Halbuki bina depreme dayanıklı değilse, deprem sırasında nereye saklanacağınız çok da önemli değildir. Deprem sonrasına elbette hazırlanılacak ancak deprem öncesindeki sürecin de planlanıp, depreme hazırlık yapılması da gerekli" dedi. Farklı üniversite ve branşlardan 40 öğrencinin Denizli'ye geleceğini ve

farklı alanlarda uzmanlaşmış bilim adamlarından oluşan bir eğitmen grubu tarafından 1 hafta eğitim verileceğini kaydeden Yrd.Doç.Dr.Yılmaz, "Öğrenciler hem saha gezileri ile hem de laboratuar deneyleri ile alacakları eğitimin sonunda afet planlama sürecini de yaşayacaklar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2011 Salı 18:00:01
Güncelleme :18 Ocak 2011 Salı 18:59:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?