3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

'Deprem olmaması beni tedirgin ediyor'

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2003 yılından sonra 6.0 büyüklüğünde bir depremin olmamasının kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayı işbirliği ile düzenlenen Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Denizli İl Müftülüğü Bilgilendirme Semineri Denizli Müftülüğü'nde yapıldı. Denizli Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, müftülük çalışanları ve davetlilerin katıldığı seminerde din görevlilerinin deprem konusunda vatandaşları bilgilendirmesi ile ilgili bilgi verildi.

Seminerde konuşan Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de istatistiklere göre iki ayda bir 5.0 ile 5.9 büyüklüğünde, yılda bir kere 6.0 ile 6.9 büyüklüğünde, 8-9 yılda bir de 7 üzerinde bir deprem olabileceğini belirterek, bunun Türkiye'nin depremsellik gerçeği olduğunu ifade etti.

1 Mayıs 2003'ten bu yana bu istatistiğin tam yerine oturmadığını söyleyen Ahmet Mete Işıkara, şunları söyledi: "1992-1999 depremleri daha sonra 2003 Pülümür ve Bingöl depremlerini kapsayan süreyi ele aldığımız zaman, yılda bir kere 6.0 ile 6.9 arasında bir deprem olabiliyor. Ama 1 Mayıs 2003'ten bu yana 6.0 üzerinde bir deprem yok. Bu beni rahatsız ediyor. Ama bu Türkiye'nin gerçeği, bu her tarafta olabilir. Dolayısıyla biz deprem olacak mı sorusunu sormak yerine deprem olacak gerçeğini kabul edip büyüklüğü ne olursa olsun depremden korunmak mümkün."

Denizli'de son zamanlarda meydana gelen sarsıntılarla ilgili bilgi de veren Ahmet Mete Işıkara, bu sarsıntıların büyüklüklerinin 4.5 ile 5.7 arasında olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Buradaki fay 7'nin üzerinde deprem üretmiyor. Ama 4.5 ile 5.7 arasında oluşan depremler Denizli'de paniğe sebep oluyor ve karar mercilerini zor durumda bırakıyor. Bunlara alışmak gerekiyor. Vatandaşlar sokağa çıkmak istiyorsa çıksın ama karar veren mercileri rahatsız etmesin."

Konuşmasında sık sık Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerden bazılarını okuyarak işin ehline verilmesini ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Işıkara, camilerin de dernekler tarafından değil Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılması gerektiğini, bunun mümkün olmaması halinde cami denetimlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.
Seminerde ayrıca, Güney Kore'nin Kobe kenti ile 1999 Marmara Depremi'nin görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterisi sunuldu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 22:24:16
Güncelleme :5 Mayıs 2009 Salı 22:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?