2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Depremle mücadele

Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk, Denizli'de iş yeri ve resmi dairelerin bulunduğu kent merkezinde jeolojik ve jeoteknik açıdan acil önlem alınması gereken alanlar bulunduğunu söyledi.


17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından 9. yıl geçtiğini belirten Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk, "Bugüne kadar yaşanan depremlerin sonucunda görülüyor ki, toplum olarak biz sadece statik denge denklemlerini kullanmayı tercih ediyoruz. Deprem yükü gibi dinamik kuvvetler altında eziliyoruz" dedi. Depremle mücadele etmenin iyi bir mühendislik hizmeti vermekle mümkün olduğunu belirten Tunçtürk, şöyle konuştu: "Denizli'de, mevcut yerleşimi dikkate alındığında yapılaşmanın yüzde 95 oranında tamamlandığı, nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı iş yeri ve resmi dairelerin bulunduğu kent merkezinde jeolojik-jeoteknik açıdan önlem alınması gereken alanlar mevcuttur. Bu alanlarda yapılaşma hemen hemen tamamlandığı için ilimizde meydana gelen depremlerde halkımız tedirgin olmaktadır."


Depremle mücadele etmenin iyi bir mühendislik hizmeti vermekle mümkün olduğunu anlatan Tunçtürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çerçevede yerleşim yerleri imara açılmadan önce jeolojik ve jeoteknik açıdan incelenmeli ve mühendislik jeolojisi ve yerleşime uygunluk haritaları hazırlanmalıdır. Bu projeler üzerine yapılacak şehir planlama sonrasında da parsel bazında yapılacak jeolojik ve jeoteknik projelerde mutlaka arazi ve laboratuvar deneyleri yapılmalı ve bu projeler ilgili meslek odaları ve belediyelerce denetlenmelidir. Her bir mühendislik birimi kendi mesleği ve yetki alanı içindeki verileri üreterek diğer meslek grupları ile iş birliği içinde olmalıdır."


17 Ağustos 1999 da yaşanan deprem faciasının bir daha yaşanmamasını ümit ettiklerini belirten Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde Delikliçınar Meydanı'nda stant açarak depremle ilgili halkı bilgilendirmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 18:23:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?