2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Dışişleri halkla buluştu

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HEYETİ DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİNİ ANLATTI

Türkiye'nin dış politika hedeflerini ve önceliklerini sivil toplum örgütleri, üniversite, yerel yönetimler ve vatandaşlara tanıtmak amacıyla Denizli'de bulunan Dışişleri Bakanlığı heyeti, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)'de Türkiye dış politikası hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin, AB Siyasi İşler Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Kılıçaslan, Başkatip Barış Andiç, II. Katip Ömür Budak, Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcılığında Aday Meslek Memuru Ayşecan Öztop, ve Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Damla Yeşimsay, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Çardakcı, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

TÜRKİYE’NİN GURUR VEREN GELİŞMELERİ

Vali Yavuz Erkmen, Türkiye'nin şu anda çok aktif bir dış politika izlediğini söyleyerek, "Bu dönemde gittiğimiz yerlerde, Türkiye'nin gurur veren gelişmelerini gözlemliyoruz. Denizli Türkiye'de dış ilişkiler konusunda en etkin ilişkiler içinde olan illerin başında geliyor. İhracat nedeniyle pek çok arkadaşımız yurtdışına gidiyor ve yurtdışından pek çok temsilci de bizim arkadaşlarımızla temas kuruyor. Bu ülkemize çok şeyler katıyor. Bu konuda hepimizin dış politikada sorumluluğu olduğu bilinci ile herkesin ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi.

TÜRKİYE İSTİKRAR ADASI BİR ÜLKE OLMAYA ÇALIŞIYOR

Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin, Osmanlı Devleti'nden itibaren Dışişleri Bakanlığı'nın kuruluş tarihçesini, idari yapısını ve uygulanan dış politikalarını anlattı. Türkiye'nin, karmaşık bir coğrafyada istikrar adası bir ülke olmaya çalıştığını belirten Sezgin, Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu söyledi. AB'ye üyelik sürecinin uzun bir süreci gerektirdiğine işaret eden Sezgin, "Bu sürecin 1963 Ankara Anlaşması'ndan bu yana, 1971 karma protokol, 1987 tam üyelik müracaatı. Yani böyle nereden bakarsak bakalım çok uzun bir süreç. Bugün gelinen aşama itibariyle Avrupa Birliği'ni, artık bir mukadderat olarak görüyorum. Bundan geri dönüş olmaz. Çünkü, bugün baktığınızda 27 ülkelik bir Avrupa'dan bahsedersek, üyelik müzakere sürecine başlamış ve üye olmamış hiç bir ülke yoktur. Türkiye'nin olmaması için de neden yoktur. 1999 adaylık kararı, 2004 müzakerelere başlama kararı, 3 Ekim 2005 fiilen müzakerelere başlanması kararı Türkiye ile ilgili bugüne kadar alınan kararlar. Bunların hepsi AB hukukunun bir parçasıdır. Hukuk esas alındığı takdirde, bu hukukun altına Türkiye'ye karşı çıktığı belirtilen ülkeler de imzalarını koymuştur. Fransa'nın da, Almanya'nın da bu onaylarda ve AB belgelerinde imzaları var" diye konuştu.

Sezgin, AB müzakereleri sürecinde en son çevre ile ilgili faslın açıldığını ve çalışmaların devam ettiğini, İspanya'nın dönem başkanlığında gıda güvenliği faslının açılması için çalışmalar yapıldığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin'in konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Büyükelçi Ayşe Sezgin katılımcılar tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

Toplantının ardından Büyükelçi Ayşe Sezgin başkanlığındaki heyet UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Pamukkale ile Hierapolis Antik Kentinde de incelemelerde bulundular.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HEYETİ DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİNİ ANLATTI
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HEYETİ DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİNİ ANLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 11:08:05
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 20:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?