3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Doğaltaş sektörü masaya yatırıldı

DENİZLİ'DE MERMER VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

Denizli'de verimliliğin arttırılması amacıyla Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından 'Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Verimlilik Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları' paneli düzenlendi.

MPM tarafından düzenlenen 'Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Verimlilik Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları' paneli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Denizli Valiliği, Belediye Başkanlığı, Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli Sanayi Odası (DSO) tarafından desteklenen panele Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Denizli Valisi Yavuz Erkmen., Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal da katılırken, panele mermercilerin ilgi göstermemesi dikkat çekti. Mermer sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı panele 12 mermer firmasının temsilcisinin yanı sıra, kamu kurumlarının temsilcileri de katıldı.

DENİZLİ MERMERİ BİRÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli'nin traverten rezervleri bakımından dünyanın en önemli doğal kaynağına sahip olduğunu söyleyerek, "Denizli mermeri, ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Mermercilik sektörü Denizli'nin can damarlarından biri haline geldi. Bütün iş kollarında olduğu gibi mermer ve doğaltaş sektörü de ekonomik dalgalanmalardan etkileniyor. Bu sektörde en büyük maliyet unsuru enerji ve taşıma. Denizli, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ili" dedi.

EKONOMİK KRİZ DENİZLİ'Yİ DE ETKİLEDİ

Denizli Valisi Yavuz Erkmen ise mermer sektöründe yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyerek, "Dünyadaki ekonomik kriz Denizli'yi de etkiledi. İşsiz kalanlar oldu ancak geçen yılın ikinci yarısında düzelmeye başladı. Bu düzelmenin artarak gideceğini düşünüyoruz. 7 bin kişinin istihdam edildiği mermer sektöründe de sorunlar olacaktır. Mermerciler bir araya toplanması için mermer organize bölgesi kurulması gerek. Denizli olarak mermer sektöründe makine üretimine geçip, ihracat yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

TÜRK SANAYİCİSİNE GÜVENİYORUZ

Panelin oturum başkanlığını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa da panele katılımın az olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Türkiye'nin klasik üretim metotlarla gelebileceği yere kadar geldiğini söyleyen Boğa, "Cumhuriyetimizin 100. yılında ülke olarak hedefimiz 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak. Bu rakamı bugünkü anlayışla, altyapıyla yapamayız. Türk dinamizmine ve sanayicisine güveniyoruz. Ama mermercilerin panele katılmaması düşündürücü" dedi.

Panelde konuşmacılar tarafından mermer sektörünün sorunları ve çözüm yolları konuşuldu.

DENİZLİ'DE MERMER VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 15:03:03
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 17:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?