3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Domates güvesi hızla yayılıyor

DOMATES GÜVESİ, BÜYÜK EKONOMİK ZARARA NEDEN OLUYOR

Denizli'de Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, zirai ilaç bayilerine domates güvesi hakkında bilgi verildi.

Özellikle batı bölgelerindeki domates alanlarının en büyük zararlılarından biri haline gelen domates güvesi ile ilgili olarak Denizli İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesince il genelindeki zirai ilaç bayilerine ve il müdürlüğü teknik elamanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Güney Amerika kökenli bir zararlı olan ve ilk defa 1964 yılında Arjantin'de görülen zararlının, Türkiye'de ilk defa geçen yıl görüldüğü belirtilen toplantıda konuşan Denizli Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Yalçın Sever, zararlının yüksek üreme potansiyeline sahip olduğunu, bitkilere asıl zarar veren larvanın besin bulduğu sürece diyapoza girmediğini ve zararlının şartlar uygun olduğu sürece yılda 10-12 döl verebildiğini belirtti.

Sever, "Yumurtadan çıkan larva, bitkinin büyüme uçlarında, yaprak, meyve, sap ve gövdeleri içinde galeriler açarak zarar veriyor. Eğer mücadele yapılmazsa yüzde 50-100 arasında ürün kayıplarına neden olabiliyor. Hızla yayılma özelliğine sahip olan zararlı için Denizli'de özel sürvey programı uygulanmış, il ve ilçelerde yapılan keşif, sürvey çalışmalarında feromon tuzaklar kullanılarak açık arazide üretimi yapılan domates tarlalarında zararlının erginleri tespit edilmiştir. Ergin bireyler tespit edilen sahalarda yapılan sürveylerde, Denizli merkez, Acıpayam, Buldan, Akköy, Çameli, Baklan, Beyağaç, Baklan, Çivril, Güney, Serinhisar ve Sarayköy ilçelerinde zararlının kendisi ve yapraktaki zararları görülmüştür" dedi.

HIZLA YAYILIYOR

Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever ise, domates güvesinin hızlı bir şekilde yayıldığını ve domates alanlarında çok büyük ekonomik zararlara yol açtığını belirtti. Gülsever, "Geçen yıl ülkemize yeni giren bu zararlı bugün domates alanlarımızın en büyük zararlısı haline gelmiştir. Toplantımızın amacı zararlıyı ve yaşam döngüsünü bayilere de tanıtarak, bu zararlıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlamak ve dolayısıyla domates alanlarını bu zararlıdan korumaktır" diye konuştu.

Domates güvesinin ilaçlara çabuk direnç gösterdiğinden, doğru ilaçlamanın önemli olduğunu kaydeden Gülsever, "Bu zararlıya karşı tarım teşkilatı, ilaç bayileri ve üreticiler arasındaki koordinasyonu doğru bir şekilde sağlayabilirsek, domates güvesinin zararını ekonomik zarar eşiğinin altında tutabiliriz" dedi.

DOMATES GÜVESİ, BÜYÜK EKONOMİK ZARARA NEDEN OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 12:02:04
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 14:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?