2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Dünya gençleri Denizli'de buluştu

4. Uluslararası Aphrodisias-Laodikeia Gençlik, Spor, Kültür ve Sanat Festivali başladı.


Dünyanın dört bir yanından gençleri bir araya getirmek, Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak, barış ve kardeşlik ortamında kültürlerarası diyaloğun oluşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen 4.Uluslararası Aphrodisias-Laodikeia Gençlik, Spor, Kültür ve Sanat Festivali'ne bu yıl 20 ülkeden 31 genç katılıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Kültür Sanat Komisyonu, Pamukkale Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Denizli Belediyesi, UNESCO, Türk Hava Yolları Spor Toto ve İddaa'nın katkılarıyla düzenlenen festivale bu yıl, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Azerbaycan, Çin, Finlandiya, Guatemala, Gürcistan, Hırvatistan, İrlanda, İsrail, Kıbrıs, Kore, Letonya, Mısır, Pakistan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Ukrayna ve Ürdün'den 31 genç katılıyor. Festivalin ilk gününde Aphrodisias Antik Kenti'ni ziyaret eden gençler, dün gece de Pamukkale Üniversitesi Gölbahçe Tesisleri'nde düzenlenen tanışma yemeğinde bir araya geldi.


Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç ile öğretim görevlilerinin katıldığı yemekte 20 ülkenin gençleri birlikte yemek yedi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı ve PAÜ Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç'ın İngilizce konuşma yaptığı gecede daha sonra piste çıkan gençler saatlerce eğlendi. Birbirlerini ilk defa gören ve tanıyan gençler, festivalin ilk akşamında Türk şarkıları eşliğinde göbek attı.


Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, organizasyonun temel amacının, Türkiye'nin antik spor ve antik olimpiyatlarında da bulunduğunu ispat etmek olduğunu belirterek, "Bunun en basit ve pratik yolu bu tip spor ve antik olimpiyatlarla ilgili tarihi eğitimi alan gençleri buraya getirip, bunları öğretmek. Buraya gelen gençler, Türk misafirperverliğini görüyor, dostluk, yakınlık ve arkadaşlık kuruyorlar" dedi.


Dünyada gittiği her milli olimpiyat komitesinde bu organizasyonlardan övgüyle bahsedildiğini belirten Bayatlı, "Buraya gelen gençler ülkelerine döndüklerinde Türkiye'den bahsediyor. Guatemala'dan Çin'e kadar organizasyona katılan gençler var" diye konuştu. Afrika'dan gençleri getiremediklerini, bunun da oradaki ülkelerin maddi durumlarının iyi olmamasından kaynaklandığını belirten Togay Bayatlı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda sponsorluk anlaşması yapabilirsek, bu ülkelerin sporcularının yol paralarını vererek getirmek istiyoruz. Bu başarılı bir proje. Denizli için de bir iftihar ve onur vesilesi. Denizli'de sadece Pamukkale yok. Spora da gösterilen büyük ilgi var."


Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli bir misyonu yerine getiren festivalde gençler, Aphrodisias, Laodikya, Efes, Meryem Ana, Kuşadası, Karacasu ve Şirince gibi tarihi ve kültürel yerleri görüp tanıma fırsatı bulacak. Festival kapsamında Aphrodisias Odeon'da ülke sunumları yapılacak.
4. Uluslararası Aphrodisias-Laodikeia Gençlik, Spor, Kültür ve Sanat Festivali 20 Temmuz'da sona erecek

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 16:10:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?