7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Eğitim-Bir-Sen'den YÖK'e tepki

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Denizli Şube Başkanı Mehmet Baysal, YÖK'ün kuruluşunun 26. yılı sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün Anayasa'ya bağlı hareket etmediğini belirtti.

YÖK'ün asli işlevine dönerek bilimle iştigal etmesi gerektiğini anlatan Baysal, kurumun millet ve milletin temsilcileriyle kavga eder konumdan kurtarılması gerektiğini ifade etti. YÖK'ün yok edilmesi gerektiğini belirten Mehmet Baysal, "YÖK'ün kaldırılması çoğu hükümet programında yer aldı, ancak yapılmadı. Artık bu sefer yapılmalı. 26 yıllık YÖK zulmü artık sona ermeli. AB standartlarına ve yükseköğretimin felsefesine aykırı olan YÖK tamamen kaldırılmalı, yeni anayasada yer verilmemelidir. YÖK'ün yerine sadece üniversiteler arasında diyalogu sağlayacak ve koordinasyon görevi yapacak bir kurul olmalıdır" dedi.

Baysal, yazılı açıklamasında, YÖK'ün 26 yıllık döneminde akademik özerkliğin yok edildiğini, hiyerarşik diktatörlük kurulduğunu, bilimsel üretkenliğin kağıt üzerinde kaldığını, ülke kalkınmasına bir katkı sağlamadığını, koltukların keyfi dağıtıldığını, kurumun boğazına kadar siyasete bulaştığını ileri sürdü. Üretken üniversite yerine kendilerine bağlı üniversite modeli oluşturulduğunu anlatan Baysal, sözlerini şöyle tamamladı: "İntihallere seyirci kalındı. Öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenilmedi.

Demokrasi, bilimsel özerklik ve özgürlük ile bağdaştırılması asla mümkün olmayan uygulamaların aracı olundu. Sendikalar üniversitelere sokulmadı. Eğitimde kışla düzeni ve dönemi sona ermelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 16:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?