3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Eğreti Gelin'in annesi Denizli'de

Eğreti Gelin romanının yazarı Şükran Kozalı, kitaba büyük tepki gösterilen Denizli’de, kitabı ve eğreti gelin konusunu anlattı. Denizli Genç İşadamları Derneği’nin (DEGİAD) konuğu olan yazar Şükran Kozalı, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda Eğreti Gelin kitabını anlattı.

DEGİAD Başkanı M. Güneş Özsoy’un açılış konuşmasından sonra söz alan Şükran Kozalı, eğreti gelin olayının gerçek olduğunu ve 1950’li yıllara kadar Denizli’de yaşandığını söyledi. Kendisinin de Denizlili olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirten Şükran Kozalı, Denizli’deki bir mezarlıkta, kulağının arkasında sigarası, ayağı yorganından çıkmış olan gerçek bir eğreti ile tanıştığını belirterek, onun verdiği bilgiler doğrultusunda kitabı kaleme aldığını söyledi.

Eğreti Gelin romanından sonra Denizli’de, siyasetçisinden sivil toplum örgütüne kadar bir çok kişiden tepki aldığını söyleyen Kozalı, "Denizli’nin Babıali ile bir romanda tanışmasını istedim. Orhan Pamuk’u aradım, ama benimle ilgilenmedi. Ama günün birinde mutlaka farkıma varacak. Çünkü Eğreti Gelin filmi çok iyi ses getirdi. Berlin Film Festivali’ne katılacak ve ödül alacak" şeklinde konuştu.

Eğreti Gelin konusunda, filmin yapımcısı Atıf Yılmaz’ın kendisine öfkelendiğini söyleyen Kozalı, "Atıf Yılmaz filminin, ben de kitabımın öne geçmesini istiyorum. Hangimiz haklı? Tabi ki ben haklıyım. Çünkü Eğreti Gelin benim eserim. 1988 yılında ben eğreti gelini gördüm" dedi. Bazı çevrelerin kendisine "Sen şizofren misin?" diye sorduğunu belirten Şükran Kozalı, "Ben şizofren değilim. Ben eğreti gelini mezarlıkta gördüm ve onu tanıdım" dedi.

Ünlü manken Deniz Akkaya’nın Eğreti Gelin romanını okuduğunu ve romanın tanıtılmasında büyük emeği olduğunu da kaydeden Şükran Kozalı, "Deniz Akkaya bu kadar emek vermişken, Atıf Yılmaz’ın burnundan başka bir şey görmeyen soğuk eşi Deniz Türkali’den ders aldı. Kitabımı yayınlayan yayınevi sahibi, Deniz Akkaya’nın, Deniz Türkali’den ders aldığı için oyuncu olamayacağını söylemişti. Ben yine de Deniz Akkaya’yı desteklemeyi sürdürdüm. Filmde Nurgül Yeşilçay değil de, Deniz Akkaya oynasın demişim gibi bir söylenti ortaya atıldı. Bu yüzden Nurgül Yeşilçay bana küstü. Benim film setine gitmemi engelledi. O günden beri Nurgül Yeşilçay ile küsüz ama çok iyi bir oyuncu" şeklinde konuştu.

Denizli’yi anlatan ve olumlu yönde çok iyi tepkilerin geleceği yeni bir romana başladığını belirten Kozalı, Eğreti Gelin romanının sonunu bitiremediğini, romanı anlatan anneyi rüyasına çağırdığını belirterek, "Çağırdığım anne rüyama geldi ve romanı birlikte bitirdik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2005 Perşembe 14:50:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yavuz KER0MOGLU IP: 85.97.19.xxx Tarih : 19.03.2005 22:35:23
Egreti gelin diye bir olayin yasanmis olabilecegine ben bir Denizlili olarak inanmiyorum.Yazarimiz romanin sonunu rüyada tamamlamis tamaminin rüya mahsulü olmadigi ne malum.Herkes Denizlimizi yüceltmek icin ugrasirken o,rüyalarinin mahsulü olan bir romanla zihinleri bulandirdi.Denizli icin cok kötü bir imaj cizdi.Romani icin aradigi kiside Orhan Pamuk daha ne diyebilirim ki......