2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Ekmek fiyatı karmaşası

DENİZLİ'DE EKMEK FİYATI KARMAŞASI

Denizli'de 300 gram ekmeğin 60 kuruş olması gerekirken fırıncılar arasındaki rekabet nedeniyle 2 yıldır 50 kuruşa satılması ekmeğin kalitesinin standartlara ulaşması, israfın önlenmesi ve maliyetleri düşürmek için dağıtım ile pazarlamasının yeniden planlanması tartışılıyor.

Günlük üretilen ortalama 300 bin ekmeğin yaklaşık 30 bininin erken bayatlaması nedeniyle israf edildiği, bu durumun hem fırıncılar hem de tüketiciler için aylık 450 milyon liralık zarara yolaçtığı belirtildi. Kaliteli undan imal edilecek ekmeğin daha geç sürede bayatlayacağı ve bu israfın büyük ölçüde asgari seviyelere çekileceği bildirildi.

12 FIRIN ZARARDA

Türkiye'nin çoğu ilinde ve Ege Bölgesi'nde 300 gramı 750 kuruştan satılan ekmek, Denizli'de fırıncılar arasındaki kıyasıya devam eden rekabet yüzünden fiyatı 50 kuruşa sabitlendi.Fırıncılar maliyetlerin yükselmesi karşısında ayakta kalabilmek ve ekmeğini satabilmek için bakkallara rayiç bedellerin çok altında satış yapmaya başladı. Yüzde 14 kar marjı olan bakkalların ekmek başına 7 kuruş olması gereken karı da 17.5 kuruşa kadar yükseldi. Bu durum son dönemde kent merkezindeki 70 fırından 12 'inin batmasına yol açtı.Halen 10 fırının da aynı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

FIRINCILAR DARBOĞAZA GİRECEK

Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Aracı, ekmekte Denizli'de haksız bir rekabetin yaşandığını ve yaşanan sorunların doğru olduğunu ifade etti. Çuval başına un maliyetinin 2 yıllık dönemde 30 liradan 50 liraya, mazotun litresinin 2 liradan 3 liraya yükseldiğini, bu süreçte işçilik dahil diğer maliyetlerin de aynı oranda artış gösterdiğini dikkat çeken Aracı, ''Ancak rekabet ortamında fiyat sabit kaldı.Bu normal bir durum değil" dedi.Soruna çözüm bulmak amacıyla ilk etapta ekmeğin dağıtım ve pazarlamasını tek koldan yürütmeyi planladıklarını ve bunun için bazı görüşmeler yaptıklarını anlatan Aracı, "Şu anda her fırın kendi araçları ve personeliyle dağıtım yapıyor.Denizli'de üretilen ekmeği bir elden dağıtırsak her fırıncı önemli bir külfetten kurtulacak.Maliyetlerin düşmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla haksız rekabet de sona erecek.Bizim amacımız ekmeği tüketiciye en uygun fiyat ve kaliteyle ulaştırmak. Aksi halde Denizli'deki fırıncılar daha büyük darboğaza girecek'' diye konuştu.

DENİZLİ'DE EKMEK FİYATI KARMAŞASI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 14:12:00
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 14:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?