2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Eski dostlar hasret giderdi

1978 yılında Japonya'dan Türkiye'ye gelen ve Mustafa Paksoy isimli Türk dostunun evinde misafir kalan Japon Kanji Ishimoto, 30 yıl sonra eski dostunu yeniden ziyaret etti.

Mustafa Paksoy'un yeğeni olan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür'ün, üniversitede öğrenci olduğu 1978 yılında deprem konusunda tez çalışması için gittiği Japonya'da tanıştığı Ishimoto, Hasgür'ün daveti üzerine aynı yıl Türkiye'ye geldi. Burada Prof Dr. Zeki Hasgür'ün ailesi ve yakınları ile tanışan Ishimoto, Mustafa Paksoy ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Tokyo'da Kohsei Gakven Hıgh Scool'da Müze Eğitmenliği yapan Kanji Ishimoto ile Mustafa Paksoy'un arkadaşlıkları aradan yıllar geçmesine rağmen hiç azalmadı. İki dost yıllarca mektup ve telefonla görüşmelerini sürdürdü. Müze eğitmenliğinden emekli olan Ishimoto, Türk-Japon kültürünün tanıtımında aktif görev aldı. Ishimoto, Denizli Belediyesi, Tavas Kaymakamlığı ve Türk Japon Kültürel Değişim Konseyi işbirliğiyle Denizli'de düzenlenen Çay Seramonisi ve Kimono Şov gösterisi için 30 yıl sonra tekrar Türkiye'ye geldi.


Ishimoto Türkiye'ye gelir gelmez ilk ziyaretini 30 yıl önce kendisini evinde misafir eden Paksoy'a yaptı. Kanji Ishimoto, dostluklarının ölene kadar devam edeceğini söyleyerek, "Dağ dağa kavuşmazmış ama insan insana kavuşuyor" dedi. Paksoy da, Türk ve Japonların birçok ortak yönü olduğuna dikkat çekerek, "Bir fincan kahvenin 40 yıl süren hatırı varmış. Ben bunu bizzat Japon dostumda gördüm. Beni Japonya'ya davet etti. Yaz sonuna doğru Japonya'ya gidip onların meşhur çayını içeceğim" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 18:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?