2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Forum Çamlık'a belediye ayarı

DENİZLİ'de, belediyenin sattığı arsaya 60 milyon euro harcanarak kurulan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle de açılışı yapılan, ancak mahkeme kararıyla yıkılması gündeme gelen Multı Turkmal için kurtarma planı devreye sokuldu. Denizli Belediye Meclisi'ndeki toplantıda, mahkemenin işaret ettiği olumsuzluklara ilişkin bir plan tadilatı yapıldı. Karar, CHP ve DP'li üyelerin itirazına rağmen AKP'li üyelerin `evet' oyuyla kabul edildi.

Denizli Belediyesi'nin Forum Çamlık'la ilgili idare mahkemesi kararları nedeniyle yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için başlattığı çalışmalar, dünkü meclis toplantısında ele alındı.

Belediye Meclisi, 7 ret oyuna karşılık 22 kabul oyu ile 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda tadilata gitti. Plan tadilatına göre, şu anki Ziya Tıkıroğlu Açık Hava Tiyatrosu, yıkılan Çamlık Nikah Sarayı, Belediye Sahası ile Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) alınan İncilipınar'daki bölgenin bir kısmının yeşil alan ve park alanına dönüştürülmesi görüşüldü. Konu mecliste tartışmalara neden oldu. Denizli Belediyesi'nin Forum Çamlık'ı kurtarmak için halka ait 40 dönümlük araziyi feda ettiğini ileri süren CHP'li üyeler ile DP'nin tek üyesi Ümit Bahtiyar, plan değişikliğine şiddetle karşı çıktı.

`ŞİRKET KAZANDI, HALK KAYBETTİ'

Forum Çamlık ile ilgili meclisin almış olduğu bu kararın Denizli'nin kaybı olduğunu savunan CHP'li meclis üyesi Tuncer Savru, uygulamanın trajikomik olduğunu söyledi. Alışveriş merkezini kurtarmak için nikah sarayının, açık hava tiyatrosunun ve futbol sahasının feda edildiğini dile getiren Savru, "Denizli Belediyesi, Denizli insanın haklarını savunmalı. Ancak böyle olmuyor. Aylar önce yıkılan nikah sarayı neden hala yapılmıyor? Burada, `neden plan değişikliğine gidildi, neden plan geri çekildi' diye sormuştum? `Bu uygulamanın bir amacı mı var?' demiştim. `Hayır' denildi, teknik sebepler nedeniyle planın geri çekildiği savunuldu. `Buraya nikah sarayını yeniden yapacağız' dendi. Ama şimdi anlaşılıyor ki başka planlar yapılıyormuş. Açık hava tiyatrosu şimdi yıkılacak ve burası zaten yeşil alanken yeniden yeşil alan yapılacak. Ne uğruna Forum Çamlık'ı kurtarmak adına. Tüm bunlar ne uğruna yapılıyor ticaret alanının kurtarılması adına. Kaybeden Denizli olacak" diye konuştu.

`KILIFINA UYDURULUYOR'

Yapılanın "mevcut durumu kağıt üzerinde uydurmaya çalışmak" olduğunu savunan DP'li üye Ümit Bahtiyar ise,"Ne kadar uydurmaya çalışsanız da, görüyorsunuz ki uymuyor. Bunun sıkıntısını hep birlikte gelecekte göreceğiz. Burada kaybeden Denizli halkı, kazanan ise Forum Çamlık'ın sahibi özel şirket oldu" dedi.

`KAYNAK İSRAFI OLMASIN İSTEDİK'

Oturumu yöneten Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan ise iki alternatiflerinin olduğunu belirterek, "Ya alışveriş merkezini yıkıp yeşil alan yapacaksınız ya da eş değer alan göstereceksiniz. Yıkmak demek kaynak israfı demektir. Çok ciddi bir yatırım vardır. Biz ikincisini tercih ettik" dedi.

Tartışmalar sonunda oylamaya geçildi ve CHP'li ve DP'li 7 üyenin ret oyuna karşılık, AKP'li 22 üyenin evet oyu ile plan tadilatı kabul edildi.

AKP'Lİ BAŞKAN SATMIŞTI

Denizli Belediyesi tarafından daha önce Gençlik Merkezi olarak inşaatına başlanan 25 bin 533 metrekare alan AKP'li Nihat Zeybekci döneminde Multi Turk Mall'a satılmıştı.

Yarım kalan inşaatı yıkan Multi Turk Mall, 60 milyon euro yatırım yaparak 70 bin metrekare kapalı alana sahip, 125 mağaza, 7 salonlu sinema, hipermarket, restoranlar ve eğlence alanları bulunan Çamlık Forum'u 14 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak 18 Nisan'da hizmete açmıştı. Çamlık Forum'un açılışını önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker birlikte yeniden gerçekleştirmişti.

MAHKEMEDEN DÖNDÜ

Ancak, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu'nun Forum Çamlık Alışveriş Merkezi'nin bulunduğu alana ilişkin geçen yıl açtığı dört ayrı davayı görüşen Denizli İdare Mahkemesi, belediyenin uygulamalarının iptaline kararı verdi.

Mahkeme, Denizli Belediye Encümeni'nin 14 Ağustos 1998'de, Forum Çamlık'ın bulunduğu alan ile belediye mülkiyeti olan alan ve etrafındaki yeşil alanın birleştirilip belediye adına tescillenmesini, tapu alınmasını yasalara aykırı buldu. Mahkeme, yeşil alanların kamuya ait olduğuna ve hiçbir kurum tarafından tescil edilip satılamayacağına hükmetti.

Mahkeme, Denizli Belediye Meclisi'nin 10 Mayıs 2005 tarihinde aldığı söz konusu alanın satışı için belediye encümenine yetki verilmesi kararını Belediye Encümeni'nin 15 Aralık'ta söz konusu alanın 15 milyon YTL'ye Multi Turk Mall'a satışı kararını ve 16 Ocak 2006'da Belediye Meclisi'nin şirket için verilen alanda yapılan plan değişikliği öngören 3 kararını da iptal etti.

Mahkeme ayrıca, eş değerlilik ilkesine uygun, işgal edilen park ve yeşil alan kadar aynı bölgede eş zamanlı ve aynı oranda yeni bir bölge gösterilmesini istedi, 1 ay süre tanıdı.

Vatan
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 16:34:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?