6
Mayıs
2024
Pazertesi
DENİZLİ

GETİAD'dan YTL tanıtımı

Türk Lirası’ndan sıfır atılmasından dolayı, ekonomik veya reel bir etkinin eklenmesinin beklenmediği belirtildi.

Genç Tüccarlar ve İş Adamları Derneği (GETİAD) tarafından, "Yeni Türk Lirası (YTL) ve Ekonomiye Uyumu" konulu toplantı düzenledi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhammet Akdiş, vatandaşlara YTL hakkında bilgiler verdi. GETİAD Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, YTL’ye geçişin sorunsuz ve etkin olarak gerçekleşmesinin büyük bir önem taşıdığını ve bunun için de bu toplantıyı düzenleme ihtiyacı hissettiklerini belirtti.

Türk Lirası’ndan sıfır atılmasının tamamen teknik bir olay olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Akdiş, paradan sıfır atılmasının ekonomik olaylar ve işleyişleri üzerindeki etkisinin tamamen teknik olacağını ve ancak psikolojik etkiler yoluyla bir takım ekonomik gelişmelerin tetiklenebileceğini söyledi.

Diğer ülkelerdeki uygulamalarda bu operasyonun genellikle bir ekonomik istikrar programı ile gündeme geldiğini ve farklı enflasyon oranlarında sıfır atıldığının gözlendiğini kaydeden Prof. Dr. Muhammet Akdiş, ülkemizde uygulanmakta olan istikrar programının enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin somut bir şekilde ortaya çıkmasından ve gerçekleşmesi beklenen tek haneli enflasyona geçiş sürecinde bekleyişlerin yönlendirilmesi bakımından en uygun tarihin 2005 yılının başı olduğunu söyledi. Paradan sıfır atılmasıyla, enflasyonun kalıcı bir biçimde tek haneli rakamlara düşürülmesindeki kararlılığın daha da iyi anlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Akdiş, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesiyle birlikte paranın itibarının yükseleceğini ve bol sıfırlı rakamların meydana getirdiği teknik ve operasyonel sıkıntıların aşılacağını aktardı.

denizli
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 15:31:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?