2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Gökçek'ten yeni büyükşehir önerisi

GÖKÇEK'TEN BÜYÜKŞEHİR KONUSUNDA YENİ ÖNERİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara ve İstanbul dışındaki tüm vilayetlerin tek başına büyükşehir olmasını ancak ilçelerin olmaması gerektiğini söyledi.

Denizli Belediyesi tarafından EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Cumhuriyetin 87. Yılında Büyükşehire Doğru Denizli' konulu panelde konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir belediye başkanı açısından düşünüldüğünde, yetki açısından büyükşehir belediye başkanı olunduğu andan itibaren yetkilerin ilçe belediye başkanlarıyla bölüşüldüğünü söyledi. İlçe ve büyükşehir belediyesi bir arada olduğu zaman o şehirde mutlaka karışıklık başladığını belirten Gökçek, "Bunun istinası yok. İster aynı partiden seçilin ister başka partiden seçilin. İlçe belediye başkanlarının çoğu kendisini büyükşehir belediye başkanının yerinde gördüğü için iç çatışma başlar. Ondan dolayı da verim düşer. Büyükşehir belediyesi ve ilçe, yetki karmaşası içine girer" dedi.

AK Parti iktidara geldiğinde Başbakanla bir toplantı yaptıklarını ve o toplantıda Ankara ve İstanbul hariç bütün vilayetlerin tek başına büyükşehir olması, ilçelerin olmaması gibi bir niyetin olduğunu belirten Melih Gökçek, "O fikrin tekrar gelmesi lazım. Büyükşehir olunduğu zaman para açısından rahatlama gündeme gelecek ama yetki açısından tartışmalar inanılmaz sıkıntılar verecek" diye konuştu. Özellikle küçük illerde 3 tane ilçe belediyesinin kurulmasının lüzumsuz olduğunu anlatan Gökçek, şunları söyledi: "O ilçelere aktaracağınız kaynaklarla onlardan verim alabilmek kesinlikle mümkün değil. Madem ki Denizli büyükşehir olmak istiyor yeni bir kanun çıkacak. Kendisi gibi nüfusu denk illerle bu yola çıkacak. O halde yeni bir kanun için başbakana teklifte bulunmalı. Demeli ki biz büyükşehir gelirlerini alalım. Tek belediye olarak kalalım. Bunu yaparsanız büyük başarı elde edersiniz."

Ankara büyükşehir sınırları içerisinde nüfusu 800 bin olan iki ilçe olduğunu anlatan Gökçek, sözlerini şöyle tamamladı: "Yani neredeyse iki Denizli. Dolayısıyla bir ilin nüfusunun 3 parçaya ayrılması verimsizlikten başka birşey değil. Ayrı ayrı binalar, aynı konuda bir yığın personel. Parayı yaymaktan, personele parayı vermekten başka hiçbir işe yaramaz. Ne kadar çok personele para verirseniz o kadar geriye gidersiniz. Çalışan ne kadar az olursa hizmet alımını iyi yapar, o kadar çok hizmet yaparsınız.

Denizli kendini tatmin ediyor. Bunun kararını verecek olan merkezi hükümettir. Denizli'nin valisiyle, başkanıyla milletvekiliyle toplu olarak başbakana gidip bu işi toplu olarak talep etmeli."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 10:15:02
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 20:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?