2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Grip aşısı soğuk algınlığına çare değil

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, grip hastalığını soğuk algınlığı ile karıştırmamak gerektiğini söyledi. Aktaş, grip hastalığından korunmak için yaptırılan grip aşısının soğuk algınlığına etki etmeyeceğini belirtti.


Grip hastalığının Ekim ayından sonra baharın ilk ayları da dahil olmak üzere özellikle Kasım ve Nisan aylarında daha çok görüldüğünü ifade eden Dr. Uğur Aktaş, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrıları, kuru öksürük belirtilerini gösteren, aşırı halsizlikle seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyledi. Grip hastalığının belirtileri ile soğuk algınlığının belirtilerinin farklılık gösterdiğini belirten Dr. Aktaş, şöyle konuştu: "Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında daha
çok görülen burun akıntısı, boğazda yanma hissi, burunda tıkanıklık, öksürük, normal ateş veya hafif ateş ve hafif halsizlikle seyreden diğer bir üst solunum yolu enfeksiyonudur."


Grip hastalığının her yıl dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini etkilediğini anlatan Dr. Uğur Aktaş, kronik hastalıkları bulunanların normal bireylere göre gripten çok daha fazla etkilenebildiğini söyledi. Grip sonrasında, kronik hastalığı olan kişilerde hastalığın zatürree, menenjit, ensefalit, orta kulak iltihabı ve sinüzite dönüşebildiğini ve nadiren ölümle sonuçlanabildiğini belirten Dr.Uğur Aktaş, gripten ölüm vakalarının Türkiye'de, Avrupa ve diğer birçok ülkeye göre çok daha az görüldüğünü söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, grip hastalığının normal bir bireyde 7 ile 10 gün arasında iyileştiğini belirterek şöyle konuştu: "Hastalık sırasında aşırı halsizlik nedeniyle iş ve okul verimi düşer. Bu gibi durumlarda mutlak surette 5-7 gün arası istirahat gerekir. Ayrıca hekim tarafından gerekli görülmedikçe antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotik ancak grip sonrasında bir başka enfeksiyon ortaya çıktığında uygulanmalı. Gripte bol vitamin, yeterince sıvı tüketilmeli, ağrı kesici ilaçlar gerektiğinde alınmalıdır."


Grip aşısının bir yıl önceki salgın yapan virüslerden elde edildiğini ifade eden Aktaş, aşı için en uygun zamanın Eylül-Ekim ayları olduğunu söyledi. Aktaş, grip aşısının
her yıl yeniden yapılması gerektiğini belirterek "6 ay kadar hastalıktan korur. Hastalığın sadece önlenmesi değil diğer ağır enfeksiyonlara dönüşmesini de engellediği için riskli hastalar açısından önem arz eder" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 17:28:19
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 09:16:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?