3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Güney Koreli bağcılar Denizli'de

Güney Koreli bağcılardan oluşan bir kafile, Denizli'ye gelerek üzüm bağlarını gezdi.

Bilim adamları, üzüm yetiştiricileri, üretici birliği başkanları, bağcılık öğrencileri ve çiftçilerden oluşan 26 kişilik ekip özel bir tur şirketi ile Denizli'ye geldi. Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli iki teknik eleman ve Yenicekent Belediye Başkanı Nail Sancak tarafından karşılanan kafileye bölgede yetiştirilen Sultani, çekirdeksiz ve Razaki üzüm bağları gezdirildi. Terbiye sistemleri, üzüm çeşitleri, bakım ve besleme konularında Güney Koreli heyete bilgi verilirken, Denizli'nin 45 hektar bağ alanına sahip olduğu, Avrupa'nın ilk turfanda Sultani çekirdeksiz üzümünün Yenicekent'te piyasaya sürüldüğü anlatıldı.

Güney Koreli üzüm yetiştiricileri ve bilim adamları bağ gezilerinin ardından girişimciler tarafından yeni hizmete açılan, bölgenin ürününü yurt içi ve yurt dışına pazarlayan üzüm işleme ve soğuk hava deposunda da incelemelerde bulundu. Tesis hakkında bilgi alan Güney Koreli heyet, Yenicekent belde merkezini de ziyaret ettiler.

SULTANİYE ÜZÜMÜNÜN YETİŞTİĞİ YER

Mikro klima iklim yapısını sahip olan Yenicekent beldesi, iklim, su, ve toprak özelliklerinden dolayı Türkiye'de ilk turfanda Sultaniye çekirdeksiz üzümün yetiştirildiği yer. Yaklaşık 30 bin dekar alanda yüksek sistem bağcılık yapılan bölgede, her yıl 15-25 Temmuz tarihlerinde üzüm hasadına başlanıyor. Yöre üzümleri yurt içinin yanı sıra Almanya, İngiltere, Avusturya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine, Suudi Arabistan, Kuveyt ve son yıllarda Rusya'ya ihraç ediliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 19:15:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?