2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Hava kirliliği hastalıklara yol açıyor

Düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinden dolayı hava kirliliğinin arttığı, bunun da ciddi hastalıklara yol açabileceği belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, hava kirliliğinin öksürük, bronşit, kalp hastalığı ve kansere kadar pek çok hastalığa sebep olabileceğini ifade ederek, "Hava kirliliğinin olumsuz etkileri sağlıklı kişilerde bile gözlenmekle birlikte, bazı duyarlı gruplar bundan daha kolay etkilenmekte ve daha ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu gruplar; bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar, endüstriyel işlerde çalışanlar, sigara kullananlar, düşük sosyo-ekonomik gruplar içinde yer alanlardır. Bunların hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları sağlık açısından faydalı olacaktır" dedi.

Hava kirliliğinin solunum fonksiyonlarında bozulmaya, solunum sistemi hastalıklarında, kronik solunum hastalığı ve kronik kalp hastalığı olanların alevlenmelerinde, kanser miktarında ve erken ölüm insidansı artışında etkili olduğunu belirten Ferit Özen, "İnsan sağlığını etkileyen havadaki kirletici maddeler içinde yer alan ve hava kirliliği ölümlerinde değerlendirilen sülfirdioksit ve asılı partiküller ayrı ayrı incelenir. Bunların oluşturacağı sorunun ciddiyeti, kişinin bu maddelere ne miktarda ve ne kadar sürede maruz kaldığıyla alakalıdır. Sülfürdioksitte 24 saatten kısa bir süre maruz kalmada inhalasyondan sonraki birkaç dakikada akut etki oluşur. Böylece hırıltılı solunum, nefes darlığı artabilir. 24 saatten fazla maruziyette duyarlı hastalarda semptom alevlenmeleri olur. Son çalışmalarda önemli sağlık sorunlara yaratacak etkilerin çok düşük düzeylerde bile gözlendiği görülmüştür" diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, hava kirliliğini önlemek için sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılmasının sağlanması ayrıca sanayi kuruluşları yer seçiminin düzenli yapılması gerektiğini belirterek, "Evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmelidir. Pencere, kapı ve çatıların izolasyonuna önem verilmelidir. Kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmelidir. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak özendirilmelidir.

Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli, kalorifercilerin ateşçi kursuna katılımı sağlanmalı, yeşil alanlar artırılmalı, imar planlarındaki hava kirliliğini azaltıcı tedbirler uygulamaya alınmalıdır. Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı, bütün bu etkenlerin yanında atıkların uygun olmayan tesislerde yakılarak bertaraf edilmesinin önlenmesi, sanayi tesisi yer seçiminin yerleşim alanları dışında ve hakim rüzgarlar dikkate alınarak, yapılması, imar planlarında bu alanların çevresinde yapılanmaları önlenmeli, ve araçların egzoz emisyon ölçümlerinin periyodik olarak yapılması sağlanmalı, bununla birlikte alternatif enerji kullanan motorlu taşıtlar geliştirilmeli ve özendirilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 12:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?