7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Hava Kirliliği sağlığı tehdit ediyor

Denizli’de hava kirliliğinin sağlığı tehdit eder düzeye gelmesi üzerine uzmanlar kalp hastalarını uyardı.


Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte Denizli’de hava kirliliği ileri boyutlara ulaşırken, ısınma amaçlı kullanılan kömürün ev içinde soba zehirlenmelerine yol açtığı ve dışarıda ise nefes almayı güçleştirdiği bildirildi.

Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Mehmet Ali Kösekli, kalp, akciğer, şeker ve böbrek gibi riskli gruptaki hastaların savunma sistemlerinin zayıf olması nedeniyle hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini söyledi. Normal bir akciğerin kirli havayla karşılaştığında adaptasyon mekanizmalarını kullanarak kendini bir ölçüde koruyabildiğini belirten Dr. Kösekli, "Ancak savunma sistemleri zayıf olan kronik hastalar yeterli adaptasyonu gösteremiyor. Dolayısıyla kontrol altında giden problemleri kış aylarında ek tedavi gerektirebiliyor. KOAH denilen müzmin bronşit ve amfizem hastaları, kalp yetmezliği olanlar ve diyabet hastaları kış aylarından en fazla etkilenen hasta grupları. Akciğer hastaları doğrudan solunan havanın kötü olması nedeniyle, kalp ve şeker hastaları da akciğer enfeksiyonunun getirdiği ilave yük nedeniyle hava kirliliğinden etkileniyor. Hastaneye yatışların büyük bir kısmını bu üç grup hasta teşkil ediyor" dedi.

Dr. Kösekli, risk grubundaki hastaların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda ise şu uyarılarda bulundu:

"Öncelikle risk grubunda olduklarını bilmeliler. Bir şeker hastası, sağlıklı bir insanın 3 günde atlatacağı basit bir nezlenin kendisi için hastaneye yatış gerektirecek ciddi bir tabloya dönüşebileceğini bilmeli. Kış gelmeden Ekim, Kasım aylarında grip aşısı yapılmalı. Herhangi bir ateşli hastalık karşısında mutlaka hekimine müracaat etmeli. Hastalıklı ortamlarda, kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında uzun süre kalmamalı. Hava kirliliğinin yoğunlaştığı akşam saatlerinde mümkünse dışarı çıkmamalı. Bol, taze meyve-sebze ve sıvı tüketmeli. En önemlisi koruyucu sağlık uygulamaları açısından, hava kirliliğini ortadan kaldıracak gerekli yatırımlar bir an önce gerçekleştirilmeli."

denizli
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 11:32:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ezgi demir IP: 88.253.179.xxx Tarih : 2.02.2009 15:53:09

haklısınız.Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyoruz sayın kösekli...