7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Hava şartları 6 bin kişiyi işsiz bıraktı

Denizli'de 2007 yılının ocak ayında 6359 kişi işsiz kaldı. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) verilerine göre 2006 yılının aralık ayında 151 bin 926 sigortalı çalışanı bulunan Denizli’de bu rakam 2007’nin Ocak ayında 145 bin 567'ye düştü. Ocak ayında meydana gelen düşüşün inşaat sektöründeki mevsimsel değişimden kaynaklandığını belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "Hava sıcaklıkları iyi olduğu için inşaat projeleri hızlandı. Bunun için yeni eleman alımları yapıldı. Ancak hava şartlarının kötüleşmesi ile Denizli'deki mevcut inşaat projelerinde aksama meydana geldi. 

Bu durum istihdama da yansıdı. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntı sanayiciler için de geçerli. Yanlış teşviklerden dolayı, büyük tehlike oluştu. Çin şimdi içimizde" açıklamasını yaptı.


Teşvik sistemi olumsuz etkiledi

15 gün önce Denizlili sanayici Mustafa Kaynak'ın Uşak'ta, Enver Paralı ile İsmail Uslu'nun da Afyon Dazkırı'da iplik tesisi kurmaya başladıklarını belirten Keçeci, Denizli'nin uygulanan teşvik sistemi sayesinde tekstilde Uşak ile mermerde de Afyon ile rekabet edemez duruma geldiğine dikkat çekti. Keçeci, şöyle devam etti: "Denizli'deki iplik üreticisi, havlu üretene iplik satamıyor. Havlucu doğal olarak daha ucuz olan Uşak'tan alıyor. Denizli'deki mermerci de aynı şekilde Afyon'daki mermerciye karşı rekabet edemez durumda. Denizlili kârsız çalışıyor. Bu ne kadar devam eder bilemiyoruz."


İşçi çıkarmalar daha da artacak

Denizli Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yüksel de Denizli'deki durumu vahim bir tablo olarak nitelendirdi. Yüksel, yanlış teşvik uygulamaları nedeniyle zarar gören işverenin son çare olan işçi çıkarma yoluna başvurduğunu dile getirdi. İşten çıkarmaların işverenin içinde bulunduğu durumu gösterdiğinin altını çizen Yüksel, “Aylardır söylenegelen işçi maliyetlerinin yüksekliği sonunda göğüslenemez hale geldi. İşçi çıkarmalar daha da artacaktır. İşçi çıkarmaları şirketlerin küçülmelerinden, kendilerini revize etmelerinden kaynaklanıyor. En son çare işçi çıkarmadır. Demek ki son safhaya gelinmiş” dedi.
Referans
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 13:52:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?