2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Havuz ve denize girenler dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, deniz ve havuza girenleri dış kulak iltihabı hastalığına karşı uyardı.

Özellikle yüzücülerin dış kulak iltihabı konusunda risk altında olduğunu ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, dış kulak iltihabının nemli koşullarda ve travma sonucu mikro organizmalar tarafından oluşturulduğunu belirtti. Dr.Aktaş, “Dış kulak, yapısı nedeniyle nemi saklar. Eğer hasta sürekli neme maruz kalırsa kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir. Özellikle yüzücülerde ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda dış kulak yolu sürekli nemli kalır. Ayrıca bu faktörlere, hastanın bilinçsiz temizleme hareketlerinin neden olduğu travmalar da eklenir. İşitme cihazı kullananlar da dış kulak yolu enfeksiyonlarına adaydır. Çünkü işitme cihazı dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozar” dedi.

KULAK KAŞINTISI VE DOLGUNLUK HİSSİ

Bu tür hastalarda başlangıçta sadece kulak kaşıntısı ve dolgunluk şikayetlerinin görüldüğünü ifade eden Dr. Aktaş, daha sonra ise ağrının başladığını söyledi. Akıntının da görülebildiği hastalıkta, bazı vakalarda ileri ve çok ağrı olabildiğinini kaydeden Dr. Aktaş, şunları söyledi:

“Çok ileri tipine malign dış kulak yolu iltihabı denir. Bu tipe özellikle ileri şeker hastalarında ve bağışıklık sistemi çok zayıflamış kişilerde rastlanır. Ayrıca yaz aylarında aşırı terlemeden ve kirli havuzlarda kulağa su kaçmasından kaynaklanan dış kulak yolunun mantar hastalığı da çok fazla görülür. Bu yüzden kalabalık ve yeterince klorlanmamış havuzlara kesinlikle girilmemesi önerilir. Tedavide uygun antibiyotik ve mantar damlaları ile beraber kulak kanalının kuru tutulması yani kulağa su kaçırılmaması gerekir."

 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 11:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?