7
Mayıs
2024
Salı
DENİZLİ

Hayata 470 gramla tutundu

DENİZLİ'de, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. 37 yaşındaki Ilgaz Akdoğan ve eşi pratisyen hekim 35 yaşındaki Dilek Akdoğan'ın, 5.5 aylık olarak 470 gram ağırlığında dünyaya gelen bebekleri Ceren, inatla yaşama tutundu. 

Akdoğan çiftinin ikinci çocukları olan Ceren bebek, Türkiye'de en erken dünyaya gelip, hayatta kalan bebek olarak tıp literatürüne girdi. 12 yıllık mutlu beraberliklerinden olan kızları 9 yaşında Yaren'in kardeş isteğini yerine getirmek isteyen Dr. Dilek Akdoğan ve eşi Doç. Dr. Ilgaz Akdoğan, ikinci çocuğa sahip olmaya karar verdi. Sağlık ocağında pratisyen hekim olarak çalışan Dilek Akdoğan, hamileliğinin 22'nci haftasında rahatsızlandı. Karnı su toplayan ve kanama geçiren Dilek Akdoğan, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir hafta yattı, ancak durumu ağırlaşınca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde annenin hayati tehlikesinin olduğu belirtilerek bebeğin alınması önerildi, ancak Ilgaz çifti kabul etmedi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 5 gün yatan Dilek Akdoğan, doğumunun gerçekleştirilmesini istedi. Ailenin isteği üzerine hamileliğin 24'ncü haftasında suni sancı verilerek Ceren bebeğin dünyaya gelmesi sağlandı. Anne karnında henüz 5.5 ayını tamamlayan Ceren bebek, 470 gram ağırlığında ve 29 santimetre boyunda doğdu. Ceren'in yaşatılması için doktorlar yoğun bir çaba sarfetti. 

4 ay kuvözde tutulan, sürekli oksijen verilen Ceren, 3 aylık olduğunda 1 kilogram, 4 aylık olduğunda ise 1 kilo 750 gram ağırlığa ulaştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Doğan Servisi doktorları Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, Prof. Dr. Mete Akısü, Doç. Dr. Mehmet Yalaz ve Uzman Dr. Özge Köroğlu ile servis personelinin yoğun çabası ve kendi direnciyle hayata tutunan Ceren'i annesi, ancak 15 günlük olduğunda kucağına alıp sevebildi. 

Sürekli bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yurt dışından ithal edilen ımmünglobülin içeren ilaçlarla desteklenen parmak bebek Ceren, ilaçların yan etkisi nedeniyle bir de gözlerinden lazer operasyonu geçirdi. Daha sonra taburcu edilen Ceren Akdoğan, İzmir'den Denizli'ye ambulansla ve oksijen verilerek getirildi. Yaşama inatla tutunan parmak bebek Ceren, evde bir ay daha ailesi tarafından sürekli oksijen verilerek yaşatıldı. 7 ayı geride bırakan Ceren Akbulut, şimdi 3 kilo 800 gram ağırlığa ve 55 santimetre boya ulaştı. Ceren'in hala günde 12 farklı ilaç verilerek ve steril bir odada tutularak büyütüldüğü belirtildi. 

Bebeğinin yaşamasının bir mucize olduğunu söyleyen anne Dilek Akdoğan, “Doktorlar hayatımın tehlikede olduğunu, bebeğin alınması gerektiğini söylediler ama ben bir hafta kadar dayandım. Son aşamada bebeğin doğumunun yapılamasını istedim. 24 haftalık ve 470 gram doğdu. Yaşama şansı çok zayıftı. İlk kez 15 günlükken kucağıma aldım. İlk gördüğümde, ‘Allahım, bu bebek yaşar mı’ dedim. Doktorların inanılmaz çabası ve Ceren'in mücadelesi galip geldi. Bir aylıkken bize tepki vermeye başladı. Bizim için bir mucize. Ceren de yaşamayı çok istedi. Biz de. Aylarca çok zor günler yaşadık ama şimdi çok mutluyuz'' diye konuştu. 

Baba Doç. Dr. Ilgaz Akbulut da Türkiye'de literatürde bu kadar erken ve düşük ağırlıkta doğup yaşamış bir bebek olmadığını söyledi. Ceren'in yaşamasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Doç. Dr. Ilgaz Akdoğan, “Başımıza böyle bir durum gelince araştırdım. Amerika'da 22'inci haftada doğan ve yaşayan bebek var. Türkiye'de bu kadar erken ve düşük ağırlıkta doğup yaşayan bebek yok. Yaşaması için sürekli dua ettik. Ceren'in yaşaması bizim için mucize. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları Ceren'in yaşaması için inanılmaz bir çaba harcadı. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz'' dedi. 

Ceren'in ablası PEV İlköğretim Okulu öğrencisi Yaren Akdoğan da kardeşinin yaşaması için sürekli dua ettiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 15:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?