3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

Helikopter sayesinde yangınlar azaldı

Çamlık Orman Yangın İlk Müdahale ekip binasında, 2005 yılında orman yangınlarıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler ve göreve başlayan yangın helikopteri konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Orman yangınları konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını dile getiren Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, yangınla mücadele mevsiminin bu yıl Haziran’dan Mayıs ayına çekildiğini söyledi. 1997 yılından beri orman yangınlarında helikopter kullanıldığını belirten Oklu, "O tarihe kadar yangınlara arazöz ve yaya gücüyle müdahale ediyorduk. Helikopterle mücadeleye başladığımız dönemden beri yangınlarda üçte iki azalma meydana geldi. O açıdan yangınla mücadelede helikopter çok önemli" dedi.

Yangınlara ulaşmada yolların önemine değinen Oklu, "Denizli ve Uşak bölgelerinde 6 bin 250 kilometre orman yolumuz var. Bunların bakımını bu ay sonuna kadar bitireceğiz. Çünkü yangınlara ulaşmamız için bu yolların açık tutulması gerekiyor. Bunun dışında bin 500 kilometre emniyet yolumuz var. 38 kuleden sürekli olarak ormanlarımız gözleniyor. Denizli’de yıllık ortalama 100 civarında yangın çıkıyor. Bu yangınlarda 100 ile 120 hektar ormanımız yanıyor" şeklinde konuştu.

Denizli’nin Akdeniz iklim kuşağında olduğunu ifade eden Oklu, "Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde orman yangınlarının olması, yağmurun yağması kadar doğaldır. Önemli olan, bunu afete dönüşmeden söndürmektir. Orman yangınları ile mücadele ederken hiçbir engel ve bürokrasi bizi bağlamıyor. Yangın olduğu anda bütün imkanlarımızı seferber ederek söndürmeye çalışıyoruz. Denizli’de Başkarcı İsrafil Deresi, Şirinköy Deresi, Tekköy Derbent Deresi, Gökpınar Baraj Gölü ve ağaçlandırma yapılan bölgeler yangınlar için hassas yerler. Halkımızdan isteğimiz, yaz boyunca buralara piknik amaçlı olarak girmemeleri. Biz bir tarafından ormanların güzelliklerini halkın kullanımına açarken, diğer yandan da bunları korumaya çalışıyoruz. Bir kişinin hatası yüzünden orman yangını meydana gelebilir. Onun için riskli davranışları bize ihbar etsinler. Oto kontrol hızlandıkça hem orman yangınları hem de toplumsal düzen sağlanabilir" dedi.

Toplantının ardından, Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, yangın helikopteri ile geçen yıl yanan yerleri basın mensuplarına gezdirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 02:15:44
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 12:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?