2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Her 5 kişiden birinin ruh sağlığı bozuk

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.


Uz.Dr. Menteşeoğlu, Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün amacının kamuoyunun ilgisini ruh sağlığı ve hastalıklarına çekmek, gündeme getirmek ve bir tartışma platformu oluşturmak olduğunu söyledi. Uz.Dr. Menteşeoğlu, halen dünya nüfusunun yüzde 10'unun yani 550 milyon kişinin tedavi edilmesi gereken ruh hastalığı olduğunun tahmin edildiğini belirtti. 1998'de Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de her 5 kişiden birinde tedavi edilmesi gereken psikiyatrik bozukluk tespit edildiğini anlatan Menteşeoğlu, aynı rakamların Denizli içinde geçerli olduğunu söyledi.


Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre, 2020 yılında depresyonun kalp hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olacağını ifade eden Menteşeoğlu, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ruh hastalıklarının tedavisinde Türkiye'de yetmiş bin yatak olması gerekirken yaklaşık yedi bin yatak var. Bu ülkemiz için önemli bir sorundur." En fazla görülen ruh sağlığı sorununun depresyon olduğunu belirten Menteşeoğlu, bununla mücadele etmek için anti depresan ilaçlar ve psikoterapi yöntemlerine ihtiyaç olduğunu söyledi.


Psikiyatrik bozuklukları olan hastaların etiketlenme ve damgalanma korkusu nedeniyle tedavi görmek istemediklerini anlatan Menteşeoğlu, tedavi sürecinin ihmal edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 18:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?