2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Her beş kişiden biri kanser oluyor

HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ KANSERLE KARŞILAŞIYOR

Kanserin çağın en korkulan hastalıklarından biri olduğu belirtildi. Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, toplumda her beş kişiden birinin yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaştığını belirtti. Tüm yeni tedavi yaklaşımlarına karşın halen kanserden ölümlerin gelişmiş toplumlarda ikinci sırada yer aldığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, kişilerin kanserden korunması, erken teşhis yaklaşımlarının bu hastalığı bu denli korkulur olmaktan çıkarabileceğini ifade etti.

Kanserin, bir hücrede oluşan genetik değişikliklerin sonucu hücrenin anormal çoğalma yeteneği kazanması ve farklılaşması ile ortaya çıktığını anlatan Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, şunları söyledi: "Hızla çoğalan hücrelerin oluşturduğu tümöral yapı öncelikle yakın çevreye yayılır. Daha sonra daha uzak organlara kan veya lenfatik yol ile yayılır. Organizmada en fazla kanlanan organlar olan akciğer, beyin ve karaciğer en sık yayılma görülen organlardır. Tümör çoğalırken çevre dokular ile uyuma dikkat etmez ve hızla içinde bulunduğu organizmaya ait besinleri kullanarak büyür."

Kanseri oluşturan nedenler içinde çevresel ve genetik nedenlerin olduğunu söyleyen Dr. Ayşegül Kargı, nedenlerin arasında en önemli faktörler arasında sigara, yenilen yiyecekler, şişmanlık, hormonlar, virüsler, fiziksel ve kimyasal ajanların gösterilebileceğini belirtti. Kanser türlerinin yüzde 60'dan fazlasının önlenebilir çevresel nedenlere bağlı olduğunun kabul edildiğini ifade eden Kargı, şöyle konuştu: "Kanserin sebep olduğu ölümlerde, sigarayı bırakarak yüzde 8-16, yemeklerde yağı azaltıp lifleri artırmakla yüzde 8 oranında azalma sağlanabileceği söylenebilir. Yüksek teknolojinin bütün nimetleri ve modern tıbbın kaydettiği bütün ilerlemelere karşın, kanser günümüzde de manevi ve maddi önemli bir sağlık sorunu olma özelliğini korumaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkemizde de kanser bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır."

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, akciğer kanserinin erkek ve kadınlarda ikinci en sık rastlanılan kanser türü olmasına rağmen kansere bağlı ölüme en fazla yol açan ve aynı zamanda önlenmesi de en kolay olan kanser türü olduğunu söyledi. Akciğer kanserinin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğunu belirten Kargı, boya, ilaç ve benzeri yapımında kullanılan kimyasal maddelere maruz kalanlar, asbest, radon gibi maddelere maruz kalanlar, radyasyona ve hava kirliliğine maruz kalanların akciğer kanseri açısından yüksek risk altında olduklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 15:45:02
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 18:05:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?