2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

Her yıl 500 bin kişi kalbine yeniliyor

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin kalp krizi yakınmasıyla hastaneye başvurduğu, 500 bin kişinin ise bu sebepten hayatını kaybettiği belirtildi.


Denizli Cerrahi Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Göçer, kalp krizinde hızlı müdahalenin büyük önem taşıdığını söyledi. Kalp krizi geçiren hastalara krizin başlangıcında özellikle ilk 6-12 saat içinde yapılan koroner anjiyografi ve bunun sonucuna göre tıkanan damarın balon ve/veya stentle açılmasının hayat kurtardığını belirten Hakan Göçer, "Bu nedenle hastanın acil olarak başvurduğu hastanenin mutlaka acil anjiyo yapabilecek, balon ya da stent uygulayabilecek bir merkez olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kardiyovasküler hastalıklar, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişi kalp krizi yakınmasıyla hastaneye baş vururken, 500 bin kişi ise kalp krizi yüzünden yaşamını kaybediyor" dedi.


Kalp krizlerinin çoğunun kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda yani koroner arterlerde pıhtı oluşumu nedeniyle meydana geldiğini belirten Göçer, kalp krizinin en tipik belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyledi. Kalp krizi geçiren hastaların; baskı tarzında, beraberinde terlemenin de olduğu, bazen kusmanın eklendiği, çok şiddetli, sanki göğüs kafesi bir mengene ile sıkıştırılıyormuş gibi bir ağrıyı tarif ettiğini belirten Hakan Göçer, "Yürürken ya da son birkaç haftadır kısa süreli dinlenme esnasında ağrısı olan hastalar, ağrının karakterini zaten tanıyorlar. Bu kişiler ağrının çok daha şiddetlendiğini fark edebiliyorlar. Ancak burada asıl önemli olan olayın farkında olmayan daha genç ya da öncesinde yürürken ya da istirahat anında kısa süreli ağrılar yaşamamış hastalardır. Bunlar ağrıyı bilmedikleri için gelen ağrıyı bazen kas ağrısı olarak yorumlayabiliyor. Bu da bu kişilerin hastaneye başvurma süresini uzatıyor. Ayrıca sırt, sol kol ağrısı ve bazen de mide ağrısı şeklindeki ağrıların altında kalp krizinin bulunabileceğini, diyabetiklerde ve yaşlılarda hiç ağrı yakınması olmadan sadece ani başlayan nefes darlığının nedeninin kalp krizi olabileceğini unutmamak gerekir" dedi. Kalp kasına kan akımının durmasından sonra 20 dakika içinde hücrelerin ölmeye başladığını, hücre ölümünün 6-12 saat içinde yavaş yavaş tamamlandığını belirten Uzman Dr. Hakan Göçer, "Bu süre içinde damarlara yapılacak bir girişim, damarların açılmasına ve kalbe kan gitmesine neden olur. Böylelikle hücre ölümü durdurulabilir" dedi.


Kalp krizinin başlangıç döneminin en riskli dönem olduğunu, ölümlerin yaklaşık yarısı hastaneye ulaşmadan olduğu için kalp krizi geçirdiği düşünülen kişinin en kısa zamanda rahat hava alabileceği bir pozisyonda hastaneye yetiştirilmesi gerektiğini belirten Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Göçer, kalp krizi esnasında yapılması gereken müdahalelerin ancak deneyimli sağlık personeli tarafından gerçekleştirilebileceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 12:55:05
Güncelleme :2 Kasım 2008 Pazar 15:37:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?