2
Mayıs
2024
Perşembe
DENİZLİ

'Hicap duymuyorum, belki ıslah olurum'

Denizli'nin Bekilli İlçesinde başkanlığını yaptığı Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde izinsiz şarap üretildiği gerekçesiyle hakkında dava açılan ve mahkeme tarafından 10 ay boyunca alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezası verilen Bekilli'nin AK Partili Belediye Başkanı Yaşar Halil Yiğit, mahkemenin verdiği cezadan hicap duymadığını, cezanın kendilerinin ıslahı için hayırlı olmasını dilediğini söyledi.


Denizli'nin şarabıyla ünlü Bekilli İlçesinin AK Partili Belediye Başkanı Yaşar Halil Yiğit, bir süre başkanlığını yaptığı Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde izinsiz şarap üretildiği gerekçesiyle 3 yönetici ile birlikte 10 ay hapis cezası ve 83 bin 320 YTL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme tarafından bu cezası 10 ay boyunca alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezasına dönüştürülen Yaşar Halil Yiğit, mahkemenin verdiği kararı takdirle karşıladığını, belki de verilen bu cezanın kendisinin ıslahı
için hayırlı olacağını söyledi.


Bekilli İlçesi ve çevresinin en önemli geçim kaynağının üzüm üretimi ve şarapçılık olduğunu belirten Yaşar Halil Yiğit, "Evlerde iptidai olarak münferiden yapılan şarap üreticiliğinin gerek şikayet gerek yasal mevzuata uygunluk açısından yapılan denetimlerde mağdur olan üreticilerin bilinçlendirilmesi ve bu üretimin iptidai yöntemlerle yapılmasından çıkarılıp teknolojik standartlara ve mevzuata uygun yapılması için şarap üreticilerini bir araya getiren Bekilli Gömce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurduk" dedi.


Yiğit, "Yasal mevzuata uygun bir tesisin kurulması aşamasında 22 farklı kurumdan izin alınarak oluşturulan şarap tesisi ile ilgili bürokratik engellerin aşılması noktasında hem önderlik yapmak hem de belediye başkanı olması sebebiyle kendisinin başkanlığa getirildiğini belirtti. Yiğit, "22 farklı kurumdan gerekli izinler alındıktan sonra şarap üretim tesisinin kurulması aşamasında daha önceden üretilmiş şarapları kurduğumuz tesise getirdik" dedi. Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan deneme üretim iznini aldıklarını anlatan Yiğit, şöyle konuştu: "Üretim izni için müracat etmiştik. Üretim iznimiz olmadığı gerekçesiyle muhaliflerim tarafından yapılan bir şikayet üzerine savcılık gerekli tahkikatı yaptı. Hakkımızda iddianame düzenlendi ve mahkemeye sevk edildi."


Yiğit, mahkemenin, 4733 Sayılı Yasaya aykırı hareketten dolayı haklarında izinsiz alkollü içki üretmekten dolayı 10 ay hapis ve 83 bin 320 YTL de para cezası verdiğini, 4 yöneticinin bu cezalarının 10 ay boyunca alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezasına çevrildiğini söyledi.


Halkına hizmet etme çabası içerisinde olduğunu anlatan Yiğit, şöyle konuştu: "Mahkeme ve hakimin takdiri ile verilen bu ceza belki bizim ıslahımıza vesile olur ve alkollü içki tüketilen yerlere girmeme cezası bizim hakkımızda hayırlı olur diye düşünüyorum."


Maksadının, geçiminin yüzde 90'ı bu sektörden olan halka hizmetten başka bir şey olmadığını belirten Bekilli Belediye Başkanı Yaşar Halil Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: "İçinde bulunduğumuz ve yerel seçimlere yaklaştığımız bugünlerde, şahsıma muhalefet eden 20 yıl boyunca belediye iktidarını elinde bulunduran CHP kadroları, hunharca bir siyasi rant ve karalama kampanyası yapmaktadır. Bu cezayı almaktan dolayı hicap duymuyorum. Çünkü ben işimin gereğini yerine getirdim. Yolsuzluk veya hırsızlık gerekçesiyle bir ceza almadım. Bugün olsa aynı şeyi yine yaparım."
Bölgede binlerce insanın geçimini bu yolla sağladığını belirten Yiğit, "CHP'li meclis üyem Nihat Gökkaya da bir şarap üreticisidir ve o da aynı cezaya çarptırıldı. Bu şekilde belki yüzlerce üretici de cezaya çarptırılmıştır" ifadelerini kullandı. Mahkemenin 28 Mayıs 2008 tarihinde karar verdiğini ifade eden Yaşar Halil Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı: "Mahkemenin kararına saygılıyım. Biz adalete inanmış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve belediye başkanı olarak son derece de takdirle karşılıyorum. Belki ıslahıma vesile olması vasıtasıyla rahmani bir karar olmuştur."

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 17:47:05
Güncelleme :17 Ekim 2008 Cuma 17:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?