26
Nisan
2024
Cuma
DENİZLİ

Hierapolis'te kazılar başladı

ANTİK KENT HİERAPOLİS'TE KAZILAR BAŞLADI

Pamukkale'de bulunan Hierapolis antik kenti 2010 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarının başlaması dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile birlikte Vali Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret eden Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Francesco D'Andria, bu yıl yapılacak kazı çalışmaları hakkında Vali Erkmen'e bilgi verdi.

Bu yılki kazı ve restorasyon sezonuna 8 farklı İtalyan Üniversitesi, Norveç Oslo Üniversitesi, İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi (IBAM) ve CNRS Fransa Ulusal Araştırma Merkezi'nden 80 arkeolog, mimar, restoratör, mühendis, jeolog ve antropolog katıldığını belirten Prof. D'Andria, "2010 yılı çalışmaları Hierapolis Antik Tiyatrosu sahne binası restorasyon çalışmaları ile başladı. Hierapolis Antik Tiyatrosu tüm Akdeniz bölgesinde korunagelmiş tek tiyatro olma özelliğini taşımaktadır" dedi.

Sahne binası projesinin Denizli Valiliği tarafından desteklendiğini ve finans kaynağının Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından temin edildiğini ifade eden Prof.D'Andria, "Proje çok uzun yıllar kazı ve restorasyon çalışmalarında yer alan kazı heyeti mimar ve arkeologları tarafından: Paolo Mighetto, Filippo Masino, Giorgio Sobrà ve mühendis Franco Galvagno tarafından tamamlanmıştır. Tiyatronun her mimari parçası toprak üzerinde birbirlerine bağlanacak şekilde düzenlenmiş ve restorasyonu beklemektedirler. Yaklaşık yüzde 95 i koruna gelmiş olan parçalarda çok az tamamlama yapılacaktır" diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarının 3 yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Prof.Dr. D'Andria, "Tiyatro restorasyonunun tamamlanması kaliteli bir turizm için de oldukça etkili olacak. Geçen yıl burada yapılan çalışmalarda Pamukkale termale su sağlayan antik kaynak sular ve havuzlar ortaya çıkarılmış, büyük boyutlu bir Apollon heykeli bulunmuştu. Bu heykelin yüksekliği 4 metreyi bulmaktaydı. Diğer bir kazı yeri de Aziz Phlippus Martyriumu alanında, sekizgen hamamın etrafında olacak. Ayrıca turistlerin geçişini kolaylaştıracak bir köprünün Denizli Valiliğinin işbirliği ile yapılması hedeflenmektedir. Bu köprü M.S.VII yüzyılda yıkılan köprünün yerine yapılacak" ifadelerini kullandı.

Prof.D'Andria'ya ziyaretinden ve verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden Vali Erkmen, Prof.D'Andria ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.

ANTİK KENT HİERAPOLİS'TE KAZILAR BAŞLADI
ANTİK KENT HİERAPOLİS'TE KAZILAR BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2010 Perşembe 18:28:03
Güncelleme :29 Temmuz 2010 Perşembe 23:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?