3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

İhracat 1 milyar dolara yaklaştı

DENİZLİ İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Denizli'den bu yılın ilk 9 aylık döneminde yapılan ihracat 990.5 milyon dolara ulaştı.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, birlik yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin krizin etkilerini hızlı bir şekilde atlattığını ifade eden DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "İkinci çeyrekte ülkemiz yüzde 10,3 büyüdü. Bu rakamla Çin'i yakaladık. OECD ülkeleri içinde şampiyon olduk. İhracatımızdaki artışla büyüme oranları arasında bir paralellik var. Zira, ikinci çeyrekte ihracatımız yüzde 23,9 oranında artmıştı" dedi.

İşsizlik oranındaki düşüşün sürdüğünü, Eylül ayı enflasyon oranının yüzde 9,24 olarak açıklandığını kaydeden Kocasert, "Bu oranın beklentilerin üzerinde olduğu söylenebilir. Büyüme oranı yüksek ülkelere, Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracat artış gösteriyor. Ocak-Ağustos döneminde ülkemizin Çin'e ihracatı yüzde 63, Brezilya'ya ihracatı yüzde 90, Hndistan'a ihracatı ise yüzde 42 artış gösterdi. Ana pazarımız olan Avrupa Birliği'nde (AB) güçlenmeyi hedeflerken, yeni pazarlarda da pay kapmaya devam ediyoruz. Öte yandan Merkez Bankası'nın politikalarında ihracatın seyrine olumlu etki sağlayabilecek yeni bir tavır alacağına dair somut bir işaret alamadığımızı söyleyemeyiz. Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde gecelik borç alma ve verme faiz oranlarını 0,25 puan indirerek borç alma oranını yüzde 6,25'e, borç verme oranını ise yüzde 8,75'e indirmesini takdirle karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Bankaların Merkez Bankalarında bulundurmaları gereken zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesi, piyasadaki döviz likiditesini düşürmesi açısından önemli olduğunu belirten Kocasert, "Fakat biz ihracatçıların, Türk Lirası'nın (TL) değerliliğinden kaynaklanan rekabet gücü kaybına çözüm olmaktan uzak. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki dönemde bu konuda yeni düzenlemeler yapılır ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü yeniden kazanırız. Birçok ülke, ihracatlarını yükseltmek için kuru bir araç olarak görüyor.

Biz ise kur ile ihracat arasındaki bağı kurmakta zorlanıyoruz. İhracatı sekteye uğratan değerli TL, ithalatı da şişiriyor. İki ay önce dolar kuru 1.59'dan sipariş alırken, bugün 1.44'lere kadar gerilemiş durumda. Önümüzü görebileceğimiz rekabetçi ve istikrarlı bir kur politikası istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"PAMUK ÜRETİMİ YÜZDE 6 AZALARAK 21,9 MİLYON TON OLARAK GERÇEKLEŞTİ"

Pamuk ve iplikteki fiyatların başını alıp gittiğini, bu sorunun da kendisini bir süredir hissettirdiğini belirten DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, havlu ve bornoz üretiminin ağırlıklı olduğu Denizli'de, hammaddeye bağımlılığın çok fazla olduğunu, bu problemin en az kurlardan kaynaklanan sıkıntı kadar kendilerini etkilediğini söyledi. 2009-2010 sezonunun küresel krizi takip eden sezon olduğunu ve pamuk üretiminin yüzde 6 azalarak 21,9 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildiren Kocasert, "Oysa ki aynı

dönemde küresel toparlanma ile birlikte pamuk tüketimi yüzde 5 artışla 24.5 milyon ton olarak gerçekleşti. Aradaki fark, fiyatların artmasına sebep oldu. Diğer taraftan önümüzdeki dönemde üretimin tekrar 25 milyon ton düzeyine ulaşması bekleniyor ve eğer spekülasyonlar, fiyatlara yön vermezse fiyatlarda bir normalleşme öngörülüyor" diye konuştu.

DENİB tarafından kayda alınan ihracat rakamlarını da açıklayan Süleyman Kocasert, "Denizli'den Eylül ayında yapılan ihracat yüzde 30,2 oranında yükselişle 142,8 milyon dolara, Ocak - Eylül döneminde ise yüzde 37,2'lik yükselişle 990,5 milyon dolara yükseldi" dedi.

DENİZLİ İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2010 Pazartesi 13:15:05
Güncelleme :4 Ekim 2010 Pazartesi 15:21:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?