3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

İhracat artışı da yüzleri güldürmedi

Denizli’den bu yılın ilk 2 ayında yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatı yüzde 10.3 artış göstermesine rağmen, tekstilciler doların düşmesi ve uygulanan IMF programı sebebiyle iş yapamaz hale geldiklerini söylediler.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, yılın ilk 2 ayında gerçekleştirilen ihracatla ilgili olarak DETKİB toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.

DETKİB tarafından hazırlanan rapora göre, bu yılın ilk 2 ayında Denizli’den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 artarak 149 milyon 835 bin dolara ulaştığı kaydedildi. 2005 yılının Şubat ayı içinde kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracat kayıt rakamının ise 82 bin 761 dolar olduğu, bu rakamın da geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 48 artış gösterdiği belirtildi.

Denizli’den yılın ilk 2 ayında yapılan ihracatın 3 ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 12, havlu ihracatında yüzde 18, çarşaf nevresim ihracatında da yüzde 23’lük artış meydana geldiği, bu 3 kalemin toplam ihracat içendeki payının yüzde 71.9’a tekabül ettiği açıklandı.

2005 yılının ilk iki ayında AB’ye yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.46 artarak 1/6 milyon 537 bin dolara ulaştığı, bu rakamın toplam ihracatın yüzde 71’ni oluşturduğu belirtilen raporda, ihracatta ilk üç sırayı Almanya, ABD ve İngiltere’nin aldığı kaydedildi.

Basın toplantısında soruları cevaplandıran DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, şubat ayının kısa olmasına rağmen herhangi bir tatil olmaması sebebiyle ihracatçıların tam kapasite ile çalıştıklarını söyledi. Ülkenin toplam ihracat içinde katma değer bakımından en yüksek verimlilikte çalışan ve en fazla istihdam sağlayan sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim sektörleri geldiğini belirten Güntaş, "Bu sebeple bu iki sektördeki ihracat hareketlerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir" dedi.

Dolardaki düşüşün ihracatçıyı olumsuz yönde etkilediğini, döviz kurlarının düşük olması sebebiyle sürekli zarar eden ihracatçının maliyetlerin yüksek olması nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini ifade eden Güntaş, "Tekstilde KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi, IMF’nin vergi kaybına yol açacağı gerekçesiyle bir türlü hayata geçrilememektedir. Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hazırlanan tekstil raporu ve KDV indiriminin gerekliliği konusunda yapılan girişimlerden bir sonuç alınabilmesini umut ediyoruz. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekletilen ve IMF ile ilişkileri geren Teşvik Yasa Tasarısı’nın daha fazla istihdam sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve teşvik almayan illerdeki ihracatçının girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, IMF politikalarının sürmesi halinde tekstil sektöründe fabrikaların kapanmaya başlayacağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 16:43:53
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 16:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?