3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

İhracat rakamları açıklandı

DENİB AĞUSTOS AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

DENİB binasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Süleyman Kocaser Ramazan ayında olunmasına rağmen yoğun bir ayı geride bıraktıklarını belirterek, yılın ilk altı aylık döneminde cari açık yüzde 180 yükselerek 7.3 milyar dolardan 20,7 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Yılın ilk altı ayındaki dış ticaret açığının yüzde 90 büyüyerek 35 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Kocasert, ''Kriz sonrası dönemde ABD'nin ve AB'nin toparlanma süreci uzun zaman alacak gibi. Uzmanlar bu görüşü dile getiriyorlar. Özellikle ABD'de kriz döneminde piyasaya salınan likidite, önümüzdeki dönemde ABD'de enflasyonun yüksek seyredeceği yönünde beklenti oluşturmuş durumda. Türkiye'de ise durum daha iyi. En önemli beklentimiz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'nin kurlar konusunda atacağı adımdır. Kriz sonrası nispeten iyi durumda olan ekonomimizin, ihracatın atağa geçmesi ile daha da iyi duruma gelmesi çok muhtemeldir" dedi.

Türkiye'nin ihracatta iyi bir performans sergilediğini ifade eden Kocasert, ''Fakat rakibimiz konumundaki ülkelerin ihracat artış oranları bizden daha iyi durumda. Bu gerçek, ihracatın önünü açacak politikalara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Örneğin Türkiye'nin ihracat artışı yüzde 11.4 iken, Çin ihracatını yüzde 38, Brezilya yüzde 25, Meksika yüzde 30, Japonya yüzde 33 oranında arttırdı. İhracatta ilk sekiz ay verileri değerlendirildiğinde, tekstil ve konfeksiyon sektörünün 13.7 milyar dolar düzeyinde bir ihracat gerçekleştirerek diğer sektörleri geride bıraktığını kaydeden Kocasert ''Sadece Ağustos ayı rakamları değerlendirilecek olursa, tekstil ve konfeksiyon sektörü 1.7 Milyar Dolarlık ihracat ile ülke ihracatının yüzde 19,4'lük kısmını oluşturuyor. Denizli'nin ihracatını değerlendirecek olursak, ilk sekiz aylık dönemde DENİB üzerinden kayda alınan ihracat yüzde 38,5 oranında artış göstererek geçen yılın aynı dönemindeki 612 Milyon Dolardan 848 Milyon Dolara yükseldi. Ağustos 2010'da ise Ağustos 2009'a göre yüzde 33,5'lik artışla ihracat 129,4 milyon dolara ulaştı" şeklinde konuştu.

Şu anda DENİB'e kayıtlı 123 üyenin bulunduğuna vurgu yapan Kocasert, DENİB olduktan sonra 14 tane daha üyenin kendilerine katıldığını sözlerine ekledi.

DENİB AĞUSTOS AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2010 Cuma 14:38:00
Güncelleme :3 Eylül 2010 Cuma 15:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?