3
Mayıs
2024
Cuma
DENİZLİ

İki devden Denizli'ye ortak santral

İki dev ortak oluyor

Alman RWE, Denizli’de Turcas’la santral kuracak

Turcas ve Alman enerji devi RWE, Denizli’de 800 megavat kurulu gücünde doğalgaz kombine çevrim santrali inşa etmek üzere ortak girişim sözleşmesi imzaladıklarını bildirdi. RWE, daha önce ön lisans izin hakkı olan ortak girişim şirketinin yüzde 70 hissesini elinde bulunduracak. Santral yatırımına ise 2010’da başlanması planlanıyor

Alman enerji devi RWE, Türkiye pazarına Turcas Elektrik ile ortak olarak girdi. Turcas’tan yapılan yazılı açıklamada, Turcas ve RWE’nin Denizli’de 800 megavat kurulu gücünde doğalgaz kombine çevrim santrali inşa etmek üzere ortak girişim sözleşmesi imzaladıkları bildirildi. RWE’nin Türkiye iştiraki RWE Holding A.Ş. ve Turcas Petrol A.Ş’nin iştiraki Turcas Elektrik Üretim A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeye göre, RWE’nin daha önce ön lisans izin hakkı olan ortak girişim şirketinin yüzde 70 hissesini elinde bulunduracağı kaydedildi. Açıklamaya göre, ortak girişim şirketinin ilk olarak proje geliştirme faaliyetlerine devam etmesi ve projeyi ilerletmesi hedeflenirken, nihai yatırım kararının 2009 yılı sonunda alınması ve inşaatın 2010’un ilk aylarında başlaması bekleniyor.

Büyümeyi pekiştirecek

RWE AG Strateji’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Leo Birnbaum, kurulan bu ortaklığın RWE’nin Türkiye enerji piyasasına girmek için attığı ilk adımı gösterdiğini belirterek, bu projenin RWE’nin Güneydoğu Avrupa için belirlemiş olduğu organik büyüme stratejisini pekiştireceğini ifade etti. Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy da imza töreninde, RWE’nin, Avrupa’nın enerji sektöründeki en büyük firmalardan biri olduğunu ve doğalgaz çevrim santrallerinin işletmesinde çok tecrübesi olduğunu vurguladı. Aksoy, iş ortakları RWE’nin yetkinliklerinin farkında olduklarını ve projenin kalan işlerinde beraberce çalışmayı beklediklerini ifade ederek, RWE ile Turcas’ın elektrik üretim santralinin işletmeye hedeflenen süre içinde geçmesini beklediklerini söyledi.


40 milyon müşterisi var Nabucco’ya ortak oldu

RWE, Avrupa genelinde 29 milyondan fazla elektrik ve 10 milyon gaz müşterisine sahip. Geçen yılki cirosu 43 milyar euroyu bulan ve Almanya’nın en büyük elektrik üreticisi konumunda da olan RWE’nin, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Macaristan ve Hollanda’da yatırımları var.

100 bin kilometreden fazla doğalgaz boru hattını yöneten şirket, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da yatırımlar yapıyor. Şirketin büyüme planı yaptığı ülkeler arasında Türkiye ve Rusya da var.

RWE, 2006-2007 döneminde Gazprom’un da ilgisini çekmiş ve Rus şirket RWE ile yakından ilgilenmişti. RWE ise Gazprom’a Alman pazarında ortak yatırım yapabilme sinyali vermişti.

RWE, yakın zamanda Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin 6’ncı ortağı oldu.


Rakibinin hisselerini aldı

TURCAS tarafından İMKB’ye gönderilen açıklamada, şirketin dolaylı iştirakleri olan E.On&Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş.’de ve E.On&Turcas Kuzey Elektrik Üretim A.Ş.’de yüzde 70’er oranda hissedar bulunan E.On Holding A.Ş.’nin her iki şirketteki hisselerinin tamamını Almanya merkezli enerji şirketi RWE AG’nin Türkiye’deki bağlı ortaklığı RWE Holding A.Ş’ye devretmek üzere sözleşme imzaladığı bilgisi yer aldı. E.ON daha önce santral inşası öngören iki projesini rakibi olan RWE şirketine devredeceğini duyurmuştu.


 

Referans
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 02:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?