8
Mayıs
2024
Çarşamba
DENİZLİ

İlk başvuru kekik tesisi için

Denizli'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun ikinci kez çağrıya çıktığı 10'uncu Başvuru için ilk proje başvurusunu kekik üretim tesisi kuracak olan Gözler Belde Belediye Başkanı CHP'li Ali Akkaya yaptı. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricisi Akkaya'nın 84 bin 226 lira bütçeli projesi kabul görürse yarısı İPARD fonlarından geri dönüşümsüz olarak desteklenecek.

Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Gözler Beldesi'nde kekik üretim tesisi kurmak için proje hazırlayan Ali Akkaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörlüğü'nün yaptığı 10'uncu Çağrı Başvurusu'na ilk projeyi teslim eden kişi oldu. Akkaya, projeyi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren'e teslim etti. 84 bin 226 lira bütçeli projenin onaylanması halinde yatırımcı İPARD fonlarından geri dönüşümsüz olarak 42 bin 113 lira desteklenecek. Proje, bölgede kurulacak tesisle kekiğin işlenip, paketlenerek ihracatını kapsıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, 1993 yılından itibaren ekimi yapılan ve bir kültür bitkisi haline gelen kekik üretiminin 2000 yılından itibaren Ege Bölgesi'nde hızla yayıldığını ve Türkiye kekiğinin yüzde 80'inin Denizli'de üretildiğini belirtti. Tarımsal yatırımcının fonlardan daha fazla faydalanması için çalışmalar yaptıklarını ve yatırımcıları teşvik etmeye çalıştıklarını belirten Dağdeviren, "Yapılan projeler ilk etapta proje sahibine bir destek olarak görünmekte ancak bölge insanını bir yandan da teşvik ederek İPARD fonlarının daha etkin kullanımını sağlayacaktır. İlk başvuruyu yapan Ali Akkaya'yı tebrik ediyorum. Proje incelendikten sonra uygun bulunursa sözleşme imzalanacak" dedi.

Dağdeviren, tıbbi ve aromatik bitkilerin hibe desteklerinden daha fazla yatırımcının faydalanmasını istediklerini, bu nedenle Halk Eğitim Merkezi'ne bu konuda kursların açılması için talepte bulunduklarını sözlerine ekledi. 

...
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2013 Perşembe 18:38:02
Güncelleme :14 Mayıs 2013 Salı 09:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?